Dos anys del Botànic II. Síndiques i síndics valoren l’equador de la legislatura

Pilar Lima, Fran Ferri, Manolo Mata, Ana Vega, Eva Ortiz i Ruth Merino fan un repàs als dos primers anys de govern del segon pacte del Botànic

Pilar Lima, Fran Ferri, Manolo Mata, Ana Vega, Eva Ortíz i Ruth Merino durant la tertúlia de balanç dels dos anys de lesgilatura del Botànic en A la Ventura
Pilar Lima, Fran Ferri, Manolo Mata, Ana Vega, Eva Ortiz i Ruth Merino durant la tertúlia del balanç dels dos anys de legislatura del Botànic en 'A la Ventura' / À Punt NTC

El programa A la Ventura d’À Punt ha fet aquest divendres un repàs als dos anys de mandat del govern de la Generalitat. Les síndiques i els síndics dels sis partits amb representació a les Corts han valorat la legislatura.

Durant el debat, el síndic del PSPV-PSOE, Manolo Mata, ha assegurat que en el Botànic hi ha “amor i també patriotisme cívic”, cosa que fa que siguen un govern molt estable. Per tant, està convençut que el tripartit acabarà la legislatura i que, després de dos anys “brutals” en què s’han encadenat desastres meteorològics i una pandèmia, ara tenen “dos anys més per a treballar”.

També la síndica de Podem, Pilar Lima, ha afirmat que el pacte és estable, i que ha servit per a demostrar que les coalicions progressistes poden arribar a un acord malgrat les discrepàncies, cosa que no han pogut fer les coalicions de dretes en altres comunitats. “El govern del Botànic és estable i ho continuarà sent”, ha assegurat. A més, ha volgut posar en valor que la varietat de membres en el pacte del Botànic facilita que es complique el programa signat a l’inici de la legislatura, cosa que amb el sistema bipartidista no ocorria, ha explicat. 

Una estabilitat de la qual ha discrepat Eva Ortiz, síndica del Partit Popular, que ha indicat que des de l’oposició han trobat a faltar molt més diàleg i consens entre els membres del Botànic a l’hora de prendre decisions en moments que han sigut molt difícils. Encara que ha reconegut que la crisi sanitària va ser una situació sobrevinguda, considera que tant a nivell autonòmic com a nivell estatal ha faltat planificació, orde i escoltar l’oposició. 

A més, ha aprofitat per a criticar que el pacte de la reconstrucció de les Corts va ser només una foto perquè, segons assegura, del que es va signar no s’ha dut a terme pràcticament res. 

Per la seua part, Ruth Merino, síndica de Ciutadans, s’ha mostrat crítica amb bona part de la gestió del Botànic i ha coincidit en el fet que la signatura del pacte va ser una foto, però l’ha considerada necessària en un moment en què calia mostrar unitat cap a la ciutadania. Ha reconegut que hi ha moltes iniciatives del pacte que no s’han dut a terme, però s’ha mostrat contenta del paper que va tindre Ciutadans en la negociació dels pressupostos després del pacte de la reconstrucció.  

Per últim, la síndica de Vox, Ana Vega, veu clar que hi ha una "falta de comunicació molt clara" entre els membres del Botànic i vaticina un futur "molt negre" al govern de coalició perquè, segons afirma, tenen molts fronts oberts. Respecte a la signatura del pacte de reconstrucció, ha explicat que el seu partit no va participar perquè era evident que no s’acompliria, i no volien fer-se una foto que era mentira.

Valoració de les enquestes electorals

El programa també ha preguntat a síndics i síndiques sobre la seua valoració en relació amb les dues enquestes electorals més recents, una publicada a l’abril per Sigma Dos, que dona una còmoda majoria per al bloc d'esquerres (amb un destacat PSPV que sumaria entre 31 i 33 escons, i una lleugera baixada per a Compromís i Podem), i un altra, encarregada per Isabel Bonig al maig a Demoscopia, que mostra un empat tècnic entre els blocs de la dreta i els de l'esquerra, en què el PP i el PSPV pràcticament empatarien.

La síndica popular, Eva Ortiz, ha indicat que les enquestes són una forma de veure una situació concreta, i que mostren una foto fixa d’un moment concret però que, actualment, sembla que el missatge és clar: la dreta va guanyant terreny a l’esquerra. Així, ha explicat que des del seu partit continuaran fent una oposició que pose en relleu allò que el Botànic no està acomplint i totes les qüestions que pretenen amagar a la ciutadania.

La síndica de Ciutadans, partit que les enquestes situen, ara per ara, fora de les Corts, ha explicat que les coses canvien i són molt volàtils, raó per la qual no es pot preveure què passarà d’ací a dos anys. Per tant, des del seu partit pensen continuar treballant per a demostrar que Ciutadans aporta sensatesa i moderació, i que és necessari en la política actual perquè li importa més la ciutadania que les sigles. 

Per la seua part, els tres síndics representants dels partits del Botànic han assegurat que, si sumaren vots, hi hauria una tercera reedició del pacte. De fet, Manolo Mata, ha afirmat amb rotunditat que, encara que el PSPV obtinguera una majoria absoluta i no necessitara Compromís ni Podem per a governar, tornaria a signar el pacte, ja que és l’experiència política més apassionant que ha tingut aquest país. 

Pilar Lima, en canvi, ha posat l’accent en el treball diari i ha reivindicat una recuperació econòmica que no se centre en el turisme perquè, en cas que arribe un altra pandèmia, no es pot esperar que els materials arriben de fora, sinó que cal produir i fomentar la indústria pròpia i la sanitat pública. 

Controvèrsia respecte dels indults als presos del procés

Les manifestacions en contra dels indults als polítics catalans empresonats per la seua participació en el referèndum de l’1 d’octubre ha centrat la part final del debat.

La síndica de Vox ha explicat que la seua formació assistirà a la manifestació convocada a Madrid perquè consideren que és l'original, i que no s’ha de fer un ús partidista dels indults com pensen que ha fet el Partit Popular. També ha recordat que ha sigut l’únic partit que s’ha presentat com a acusació popular contra la causa del procés i, per tant, serien els únics amb dret a manifestar-se en contra dels indults.  

Ruth Merino, per la seua banda, ha explicat que des de Ciutadans s'han organitzat actes en diferents ciutats perquè hi ha una indignació pública per "l'atropellament" que pretén cometre Sánchez. A més, ha considerat indigne que pretenga indultar-los pel seu propi benefici, i anant en contra d’unes declaracions recents que va fer, en què afirmava que mai estaria disposat a concedir aquests indults. 

Eva Ortiz ha considerat que no s’ha de parlar del lloc on es fa la manifestació, sinó del fet que en el PSOE "estan més pendents que isquen al carrer alguns delinqüents que d’atendre altres problemes importantíssims, com són la pujada de la llum o la situació dels autònoms". 

Davant açò, Manolo Mata ha comentat que potser el problema és que hi haja gent manifestant-se contra l’indult dels presos del procés i no contra els altres problemes que, segons Ortiz, són més greus. Una consideració amb la qual s’ha mostrat d’acord Fran Ferri, que ha afirmat que això demostra que la dreta no té un interés real en què millore la vida de la ciutadania ni a la Comunitat Valenciana, ni a Catalunya ni al conjunt de l’estat espanyol.  A més, s’ha manifestat completament a favor de perdonar les persones, ja que és una forma de fer que la societat avance, i ha assegurat que Compromís està a favor de l’indult.

La síndica de Podem, Pilar Lima, ha coincidit amb la resta dels seus socis de govern i ha afirmat que Espanya és un país divers en el qual cal aprendre a estimar la resta i, sobretot, respectar les decisions de Catalunya. Així les coses, ha indicat que aposta per un país amb un model de república confederal. 

També et pot interessar

stats