Alcaldes, diputacions i Generalitat signen el pacte per a la reconstrucció

Ximo Puig ha reivindicat que, amb aquests acords, el que es fa és “protegir, salvar i reactivar”.

Joan Ribó i Ximo Puig, durant la signatura de l'acord
Joan Ribó i Ximo Puig, durant la signatura de l'acord / À Punt NTC

La Generalitat, les diputacions i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies han signat aquest dilluns al Palau de la Generalitat el pacte per a la reconstrucció després de la pandèmia de coronavirus.

El pacte se centra en 303 acords dividits en 13 eixos. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que el que es fa amb aquest acord és “protegir, salvar i reactivar” i n'ha destacat 10, d'aquests 13 eixos:

  • Plans municipals de recuperació.
  • Plans d'ocupació local.
  • Estímul del comerç local i de l'economia circular.
  • Reforç dels serveis socials contra l'exclusió.
  • Avantatges fiscals per als afectats, adaptant l'IBI, l'IAE o les taxes municipals a la situació actual.
  • Màxima eficiència dels recursos públics.
  • Reforç davant les emergències i la protecció de la salut.
  • Suport al teixit productiu local.
  • Transició a una administració digital.
  • Més col·laboració publicoprivada que estimule l'economia i l'ocupació.

Per a l'alcalde de València, Joan Ribó, la signa de l'acord és una bona notícia perquè "en un moment crític com l'actual, és molt important que totes les institucions, independentment de les diferències, s'hi posen d'acord".

Aquest és el segon gran pacte per a la reconstrucció dels tres que formen la sèrie "Alcem-nos". El primer ja el van signar la Generalitat amb i els agents socials el 21 de juliol passat, amb mesures en l'àmbit laboral i econòmic.

Així, la portaveu del Partit Popular de la Comunitat Valenciana, Isabel Bonig, creu que l'acord signat per Ximo Puig és “incoherent” perquè és “contradictori” amb el primer pacte de reconstrucció.

Bonig ha criticat que Puig té “dos esperits”. “Hui se signa l'acord ‘Alcem-nos’, en què, per exemple, s'ha llevat la reversió de les concessions sanitàries i s'ha inclòs el transvasament Tajo-Segura, però no parla de la pujada d'impostos ni diu res del dúmping fiscal”.

Després d'aquest acord, totes les mirades se centren en el tercer dels pactes per a la reconstrucció, i el més important, el de les Corts, que s'ha d'aprovar aquest dimarts. De moment, Vox s'ha desmarcat d'un possible acord unànime.

El document que es votarà a les Corts, que ha sorgit de la comissió per a la reconstrucció, ha d'arreplegar les demandes dels agents socials i les diferents administracions locals i autonòmiques.

També et pot interessar