Anticorrupció acusa Rato de blanqueig i demana fins a 83 anys de presó

El vicepresident del govern espanyol durant el mandat d'Aznar ja va ser condemnat a quatre anys i mig de presó per apropiació indeguda en el cas de les targetes opaques de Caixa Madrid i Bankia.

Rodrigo Rato a l'eixida de la presó de Soto del Real en una imatge d'arxiu
Rodrigo Rato a l'eixida de la presó de Soto del Real en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

La Fiscalia Anticorrupció acusa l'antic vicepresident del govern espanyol Rodrigo Rato d'onze delictes contra la Hisenda Pública, així com de blanqueig de capitals, insolvència punible, corrupció i falsedat documental, i demana per a ell fins a 83 anys de presó.

En una nota datada aquest dimarts, el ministeri públic sol·licita penes de presó entre quatre i sis anys per cadascun dels onze delictes contra la Hisenda Pública, altres sis pel delicte de blanqueig, quatre pel delicte d'insolvència punible, quatre pel delicte de corrupció en els negocis, i, finalment, tres pel delicte de falsedat documental. Així mateix, demana les corresponents penes de multa i accessòries i la indemnització a l'administració tributària per les quantitats defraudades en cadascun dels exercicis fiscals indicats.

El passat 1 de març, el titular del jutjat d'instrucció número 31 de Madrid va decidir processar el que fora vicepresident econòmic del govern espanyol durant el mandat de José María Aznar, juntament amb 16 persones més, físiques i jurídiques, per possibles delictes de corrupció en els negocis, blanqueig de capitals i presumpta elusió fiscal. En l'acte judicial, el magistrat Antonio Serrano-Arnal donava per conclosa la instrucció del cas, que des de 2015 investiga l'origen del patrimoni del també exministre.

En el comunicat conegut aquest dimarts, la Fiscalia assegura haver identificat increments patrimonials no justificats entre 2005 i 2015 per un import total de 15,6 milions d'euros, a més de rendiments de capital mobiliari en l'exterior tampoc declarats a Hisenda, i 7,4 milions d'euros defraudats a l'Agència Tributària. A aquesta última xifra, assenyala Anticorrupció, caldria afegir la tributació de serveis professionals a través de les societats de Rodrigo Rato, amb la qual cosa les quotes defraudades ascendirien a 8,5 milions d'euros.

Anticorrupció sosté que l'expolític ha mantingut des de 1999 un patrimoni ocult a la hisenda espanyola a través de diverses societats, amb les quals hauria realitzat inversions en "multitud de comptes bancaris" oberts a les Bahames, Suïssa, Luxemburg, el Regne Unit, Suïssa i Mònaco, entre altres. La documentació obtinguda l'abril de 2015 després del registre del domicili de Rato i en altres llocs mostra que tenia també comptes als Estats Units i Suïssa desconeguts per al fisc espanyol, i que ha operat a través de comptes en territoris de baixa tributació com l'illa de Man, Kuwait i Curaçao. D'aquesta manera, prossegueix la Fiscalia, el que va ser també president de Bankia "s'ha servit, presumptament, d'estructures financeres per a realitzar moviments transfronterers de diners encoberts a través de trusts i societats opaques".

Encara que Rodrigo Rato es va acollir al novembre de 2012 a una amnistia fiscal, va ometre "qualsevol referència" a una sèrie de societats i va declarar un patrimoni en l'exterior de 115.333 euros, pel qual va abonar 11.533 euros a Hisenda.

Rato va ser condemnat l'any 2018 a quatre anys i mig de presó per apropiació indeguda en el cas de les targetes opaques de Caixa Madrid i Bankia, però absolt en el juí per l'eixida a borsa d'aquesta última entitat financera. El passat mes de febrer el jutjat central de vigilància penitenciària va concedir a l'exdirigent del PP la llibertat condicional per ser major de 70 anys, haver pagat íntegrament la responsabilitat civil i perquè ha realitzat un programa de justícia restaurativa, segons consta en la resolució judicial. La decisió, amb el suport de la Fiscalia, li va permetre eixir de la presó de Soto del Real, on complia la condemna per les targetes opaques.

També et pot interessar

stats