Llibertat condicional a Rato per tindre 70 anys, pagar la responsabilitat civil i realitzar un programa de reinserció

L'exvicepresident del govern d'Aznar va obtindre a l'octubre el tercer grau, que li permetia eixir de la presó mitjançant control telemàtic.

Rodrigo Rato a l'eixida de la presó de Soto del Real en una imatge d'arxiu
Rodrigo Rato a l'eixida de la presó de Soto del Real en una imatge d'arxiu / Efe

El titular del jutjat central de vigilància penitenciària, José Luis Castro, ha concedit la llibertat condicional a Rodrigo Rato, exvicepresident del govern del PP, per ser major de 70 anys, haver pagat íntegrament la responsabilitat civil i perquè ha realitzat un programa de justícia restaurativa, segons consta en la resolució judicial. Una decisió que té el suport de la Fiscalia. Rato ha obtingut a més un permís per a viatjar diversos dies a Londres per a veure la filla. Rato compleix des del 25 d'octubre de 2018 una condemna de quatre anys i mig de presó per apropiació indeguda.

Entre els aspectes que valora el jutge s'inclou, que ha realitzat “de manera positiva” el programa de justícia restaurativa, que ha tingut una conducta penitenciària “adaptada” o que ha pagat la responsabilitat civil. És a dir, concorren tots els requisits per a la llibertat condicional excepte el fet d'haver extingit les tres quartes parts de condemna, això serà el 7 de març de 2022.

El jutge recorda que la llibertat condicional comporta que Rato quede sota custòdia familiar o fraternal, ja que haurà de quedar subjecte a la cura i vigilància de qui designe, amb l’obligació de residir en el lloc que prèviament comunique a l'efecte d'estar localitzat per al seguiment dels serveis socials penitenciaris, així de comunicar qualsevol canvi.

El que fora vicepresident econòmic en el govern de José María Aznar va entrar a la presó l'octubre de 2018 quan el Tribunal Suprem va confirmar la condemna imposada per l'Audiència Nacional a quatre anys i mig pel cas de les targetes black de l'extinta Caja Madrid. A l'octubre, el jutjat de vigilància penitenciària de l'Audiència Nacional va concedir el tercer grau a l'expresident de Bankia i de l'FMI sota control telemàtic, una decisió que es va comunicar l'endemà de conéixer la sentència que l’absolia per l'eixida a borsa de l'entitat bancària que va dirigir.

També et pot interessar

stats