Alfonso Grau ix de Picassent després de passar sis mesos en presó
Grau, que va ingressar a la presó de Picassent el passat 15 de maig pel cas Assut, ha eixit aquest dijous a les 18:15 hores sense fer cap declaració
L'exvicealcalde de València Alfonso Grau ha abandonat la presó de Picassent aquest dijous a les 18:15 hores, sense fer cap declaració. Grau, que va ingressar a la presó el passat 15 de maig, ha sigut posat en llibertat provisional per la jutgessa que instrueix el cas Assut perquè entén que la seua permanència en un centre penitenciari ja no és necessària per al desenvolupament de la investigació.
En conseqüència, n'ha decretat la llibertat provisional i li ha imposat mesures cautelars com la retirada del passaport, la prohibició de viatjar fora d'Espanya i l'obligació de comparéixer cada quinze dies al jutjat, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.
Grau, de 80 anys, està imputat pel presumpte cobrament de comissions irregulars a l'Ajuntament de València. Un procés que va nàixer el 2017 però que no va saltar a la llum pública fins a 2019, amb la detenció de José María Corbín, advocat i cunyat de l'exalcaldessa Rita Barberá.
S'analitzen diverses operacions urbanístiques i adjudicacions de contractes a l'Ajuntament de València, d'altres consistoris valencians, i de diverses entitats públiques locals i estatals. El gros de les indagacions se centra en el període comprés entre els anys 2004 i 2011.
Grau va entrar al centre penitenciari juntament amb l'empresari Jaime María Febrer i el llavors subdelegat del govern a València, Rafael Rubio, i era l'únic que encara romania a la presó. Rubio la va abandonar al juliol, com temps després, a mitjan octubre, va fer també Febrer. Les tres detencions es van practicar després dels escorcolls practicats en les oficines del grup CVC Axis (Construcciones Valencia Constitución) d'aquest últim.
La documentació confiscada al despatx de la constructora compromet l'ex número dos dels successius governs de Rita Barberá i el socialista Rafael Rubio, que va liderar l'oposició socialista en aquells anys, i que va arribar a denunciar algunes de les operacions de les quals presumptament podria haver-se beneficiat.