Àgueda Micó nega les divisions en Compromís: "En cap cas hi ha una competició entre Aitana Mas i Joan Baldoví"

La secretària general de Més Compromís no descarta recuperar "el lideratge" d'Oltra si es resol a temps la situació judicial que l'afecta i remarca que serà l'executiva la que tindrà "l'última paraula" per a decidir què és "millor" per al projecte

L'inesperat anunci de Joan Baldoví que optarà a les primàries per a encapçalar el 2023 la carrera a la Generalitat des de Compromís va agafar per sorpresa a molts i no ha caigut del tot bé en alguns sectors de la coalició. Un pas avant que ha celebrat la secretària general de Més Compromís, Àgueda Micó, entrevistada aquest divendres en Les notícies del matí. Ha negat l'existència de divisions internes en la formació i ha descartat que la tornada a la política valenciana del diputat al Congrés haja d'interpretar-se com un moviment que barra el pas d'Aitana Mas, un altre dels noms que ressonaven per a liderar la llista electoral en els pròxims comicis autonòmics. "En cap cas açò és una competició entre Aitana Mas i Joan Baldoví", ha assegurat amb rotunditat Micó, que ha recordat que Compromís és un projecte polític "plural", amb "lideratges diversos" i "compatibles". 

Mas, que va rellevar Mónica Oltra el passat mes de juny com a vicepresidenta de la Generalitat i consellera d'Igualtat quan Oltra va ser imputada en un procés judicial, va declarar fa dues setmanes en la ràdio d'À Punt que no descartava concórrer en les primàries. Micó ha apuntat que desconeix si ho farà, però és una cosa que "ha de decidir ella". La dirigent de Més Compromís sí que ha confirmat que ella mateixa no es presentarà perquè estarà més centrada en el lideratge intern per a "cohesionar" el partit i treballar per la formació d'un nou Botànic. 

Durant l'entrevista, Micó ha reivindicat la figura de Baldoví com un "element essencial" de Compromís i ha remarcat que el que la coalició necessita ara per a encarar el procés electoral és algú com ell, amb "molta capacitat d'il·lusionar" i un lideratge "molt consolidat". A més, ha valorat positivament el moment que ha triat el parlamentari per a fer pública la decisió encara que falten tres mesos per a les primàries. "És important que de cara a octubre, un mes en què el valencianisme polític té molt a dir i a fer, Joan haja posat damunt la taula la candidatura", ha argumentat. Això sí, ha reconegut discrepàncies amb el partit de Mas, Iniciativa, que considera que ara no era el moment oportú per a presentar la candidatura.

Baldoví ha aconseguit que es parle a Madrid dels problemes de les valencianes i els valencians

La també coportaveu de Compromís no s'ha mostrat sorpresa pel fet que l'anunci es fera a Madrid, en una televisió nacional, en lloc de fer-ho al territori que aspira a dirigir. Segons ha recordat, el parlamentari porta a l'esquena una trajectòria política d'onze anys al Congrés i forma part "de l'arena política i mediàtica estatal, no sols valenciana", trets que li aporten una projecció i visibilitat pública a les quals "Compromís no vol renunciar". "Baldoví és el representant del valencianisme polític al Congrés. Ha aconseguit que es parle a Madrid dels problemes de les valencianes i els valencians", ha indicat Micó. Precisament el grau de coneixement que el polític valencià ha adquirit durant els últims anys de la capital de l'Estat i la sintonia que té amb polítics com Yolanda Díaz o Íñigo Errejón són positius des del punt de vista de la líder de Compromís, que posa l'accent en el paper que pot jugar com a interlocutor amb el govern espanyol per a traslladar-hi l'agenda valenciana. 

El possible retorn d'Oltra 

Micó tampoc ha descartat la possibilitat que Oltra puga tornar a la primera línia política, fins i tot com a cara visible de Compromís en el cicle electoral sempre que no s'hagen presentat ja les llistes definitives davant la Junta Electoral. Ha assenyalat que tot depén dels temps en la investigació judicial que l'afecta per un presumpte encobriment des de la Conselleria d'Igualtat dels abusos que va patir una menor tutelada a mans de l'exmarit. "[Oltra] té un camí molt llarg, políticament parlant, en la nostra coalició i al País Valencià. Tan bon punt es resolga la situació, tornarà a Compromís per la porta gran", ha garantit. 

Tan bon punt es resolga la situació judicial d'Oltra, tornarà a Compromís per la porta gran

Segons ha recordat la dirigent de l'organització valencianista, el reglament de les primàries que l'organització celebrarà al febrer inclou una clàusula per a permetre incorporar "el lideratge d'Oltra", inclús si ja hi ha un cap de llista designat. "Tant de bo passara! És molt important que disposem de tots els nostres lideratges", ha remarcat. Preguntada per un hipotètic retorn de l'exvicepresidenta amb Baldoví declarat ja candidat a la Generalitat, ha precisat que serà la cúpula de la coalició, amb la participació dels dos afectats, qui decidiria "què és el millor per al projecte". "L'última paraula la tindrà l'executiva de Compromís", ha manifestat.

Una reforma fiscal "a l'altura"

La política també s'ha referit als recels amb què alguns membres del govern espanyol han rebut l'anunci de Ximo Puig d'abaixar els impostos a les persones amb rendes inferiors als 60.000 euros. Més que una harmonia entre els territoris, Micó advoca per l'autogovern en matèria de tributs perquè cadascun d'aquests té "una idiosincràsia". I ha posat com a exemple el contrast entre el model valencià i Andalusia, on PP i Vox han aprovat suprimir l'impost de patrimoni. "No ens agrada que aproven una reforma fiscal per a afavorir els rics. Ho repudiem, però no ens estranya. Al final és gent de dreta que juga a favor dels privilegiats" ha criticat.

Hem de preservar les rendes xicotetes i mitjanes, però això ha d'implicar que qui més té més paga

La secretària general de Més Compromís veu amb bons ulls la rebaixa valenciana en l'IRPF, però adverteix que ha d'implicar una "redistribució dels tributs" i anar acompanyada d'un augment per a les rendes més altes perquè l'administració autonòmica "no pot renunciar als ingressos que venen dels impostos" perquè són necessaris per a finançar serveis i drets com l'educació, la sanitat o les infraestructures. "En un moment de crisi com l'actual hem de preservar les rendes xicotetes i mitjanes, però això ha d'implicar que qui més té ha de pagar més", ha agregat. En aquest sentit, ha assegurat que la reforma fiscal valenciana acordada a les Corts durant el debat de política general estarà "a l'altura del que espera la majoria social".

També et pot interessar

stats