Compromís deixa les portes obertes perquè Oltra puga tornar quan vulga

El diputat al Congrés per Compromís, Joan Baldoví, s’ha mostrat segur que l’exvicepresidenta de la Generalitat eixirà de declarar davant del jutge "amb la cara ben alta" i que el seu expedient quedarà "net"

Compromís ratifica els reglaments de les primàries de la coalició
Compromís ratifica els reglaments de les primàries de la coalició / Compromís

Compromís ha deixat les portes obertes perquè Mónica Oltra puga tornar a la coalició en el moment que ella crega oportú. Així ho han assegurat els dirigents de Compromís, després de la reunió dels màxims òrgans de decisió dels partits que formen la coalició (Més, Iniciativa i Verds Equo) per a ratificar els reglaments de les primàries de la coalició per a les pròximes eleccions autonòmiques i municipals.

L’exvicepresidenta de la Generalitat i exconsellera d’Igualtat compareix aquest dilluns en un jutjat de València com a imputada per a declarar pel suposat encobriment dels abusos sexuals comesos pel seu exmarit a una menor tutelada per la Generalitat.

En aquest sentit, s’ha pronunciat la coportaveu de Compromís, Àgueda Micó, qui ha afirmat que Oltra està "ara immersa en un procediment judicial i li deixem les portes obertes" perquè puga ocupar un espai "en aquesta coalició en el moment que crega oportú, perquè ella sempre suma en Compromís".

Per la seua part, Joan Baldoví, diputat al Congrés per Compromís, ha ressaltat que, en el procediment judicial, "es veurà claríssimament que Mónica Oltra és una política excel·lent, capaç de fer polítiques socials absolutament impensables" abans que exercira responsabilitats polítiques. Segons Baldoví, "en Compromís tenim clar que no tots els polítics són iguals".

El diputat de la formació taronja està "convençut que eixirà amb la cara ben alta i amb l'expedient absolutament net" i que l'assumpte judicial acabarà com "han acabat tantes i tantes querelles contra Compromís: en res". També ha puntualitzat que no acompanyarà Oltra al jutjat perquè aquesta acudirà "com una ciutadana més", però ha volgut deixar clar que posa la mà en el foc per ella "hui, demà, despús-demà i les vegades que faça falta".

Compromís no es planteja de moment la confluència amb Esquerra Unida

Durant la reunió, els portaveus dels tres partits han manifestat satisfacció per l’aprovació dels reglaments de primàries, instrument base perquè la coalició es puga presentar a les eleccions. 

Micó, també secretària general de Més, ha explicat que aquests reglaments són una eina "a favor de la majoria de valencians i valencianes i oberta a la ciutadania perquè aquesta vote els candidats que la representaran". Preguntada per una confluència amb Esquerra Unida, ha contestat que "estan oberts a incorporar persones per a enriquir el projecte" i que ho parlarien a la coalició, però que en un principi "no ens plantegem una confluència de sigles polítiques, perquè volem representar la gent i no interessos de partits".

Per la seua part, la coordinadora general d'Esquerra Unida (EUPV), Rosa Pérez Garijo, ha apostat aquest dissabte per arribar a un acord "tan ampli com siga possible" amb Podem i Compromís per a les autonòmiques.

Per a Joan Ponce, portaveu de Verds Equo, els reglaments aprovats garanteixen que "les nostres llistes siguen les més plurals", ja que compten amb "una presència de dones per damunt de la mitjana, però també de joves i gent gran". Ponce ha recalcat la presentació a les llistes de candidats del moviment ecologista actual que actuen contra l’emergència climàtica.

D’altra banda, Aitana Mas, que representa Iniciativa, troba que "hem estat a l'altura de les circumstàncies de la ciutadania, sabent que altres anys hem tingut moltes diferències" a l’hora d’aprovar reglaments. Segons l’actual vicepresidenta de la Generalitat, "les persones reclamen fer polítiques en pro que les famílies puguen arribar a fi de mes" i "aquesta és la responsabilitat que Compromís posa damunt la taula".

Finalment, Baldoví ha assenyalat que en Compromís "en som tres, però en som un, i quan en som un tenim la potència de canviar polítiques al País Valencià i a Espanya". En aquesta línia ha recordat que, sense el vot de Compromís, Pedro Sánchez no seria president del govern de l’estat, ni tampoc s’hauria aprovat la reforma laboral o "tot allò que afecta els pressupostos d’ací". Amb els reglaments aprovats, el diputat considera que Compromís "lidera aquest espai de valencianisme" que demana la gent.

També et pot interessar

stats