Oltra declararà el 19 de setembre en el jutjat que investiga el presumpte encobriment dels abusos sexuals a una menor

L'exvicepresidenta i consellera d'Igualtat està citada en qualitat d'investigada en el marc de les diligències que se segueixen per la gestió dels abusos contra ella i altres tretze persones 

Oltra, en una imatge del dia en què va dimitir
Oltra, en una imatge del dia en què va dimitir / Europa Press

Mónica Oltra ja té data per a acudir a declarar davant la justícia per la causa oberta per a determinar si des de la Conselleria d'Igualtat intentaren tapar-se els abusos sexuals que va denunciar una menor tutelada i pels quals l'exmarit de la política va resultar condemnat. Serà el 19 de setembre en el jutjat d'instrucció número 15 de València, encarregat d'aquesta peça separada en què, a més de l'exvicepresidenta de la Generalitat i exconsellera d'Igualtat, estan investigades tretze persones més d'aquest departament.

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) aquest dimecres, Oltra haurà d'acudir a declarar a les 9:30 hores. El magistrat Vicente Ríos, titular del jutjat que va iniciar el procediment judicial, la cita en qualitat d'investigada en el marc de les diligències que se segueixen contra ella després que el cas haja tornat a la justícia ordinària, ja que va deixar de ser aforada en el moment en què va renunciar a l'escó en les Corts i els càrrecs en el govern valencià.

La causa investiga un presumpte encobriment per part de càrrecs de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, mentre estava dirigida per Oltra, dels abusos sexuals que el seu exmarit va cometre sobre una menor tutelada per la Generalitat. Els fets passaren entre els anys 2016 i 2017, quan la jove tenia 14 anys, i per aquests l'exparella d'Oltra, que era educador social, va ser condemnat a cinc anys de presó per l'Audiència Provincial. La sentència va ser ratificada pel TSJCV i està recorreguda en el Suprem.

Arran d'aquesta sentència, la menor va denunciar el maig del 2021 la situació en la qual s'havia trobat durant la tramitació de la causa, la qual cosa va donar lloc a un nou procediment que va recaure en el jutjat d'instrucció número 15 de València. La jove, en l'actualitat major d'edat, està representada en el procediment per José Luis Roberto, líder d'España 2000, i figura també com a acusació l'associació Gobiérnate, presidida per la cofundadora de Vox i exintegrant de la formació, Cristina Seguí, que va presentar una querella que es va unir a l'anterior denúncia.

Aquest dijous farà un mes de la dimissió d'Oltra i hui de l'escorcoll policial a les dependències d'Igualtat, des d'on els agents es van emportar tres caixes amb documentació i diferents carpetes amb informació. Els documents s'han incorporat a la peça, secreta fins fa unes hores, que també investiga la suposada elaboració d'un expedient que, segons el jutge, podria haver-se fet per a desacreditar la víctima i exculpar l'agressor.

En el transcurs de la instrucció, el jutge va detectar el mes d'abril passat indicis de delicte "racionals, seriosos i fundats" contra Oltra, en aquell moment aforada, per la qual cosa es va haver d'inhibir en favor del TSJCV, òrgan competent per a investigar aquests procediments. L'alt tribunal, després d'estudiar l'assumpte, va decidir imputar l'exvicepresidenta valenciana i la va citar a declarar aquest mes de juliol en apreciar "una sèrie d'indicis plurals" que feien sospitar la possible existència d'un concert entre ella i diversos funcionaris per a "protegir la seua aleshores parella o bé protegir la carrera política de l'aforada".

També et pot interessar

stats