De la sentència al seu exmarit a la imputació del TSJCV: l’evolució del cas de Mónica Oltra

El terratrémol ha sacsejat el mateix pacte del Botànic, encara que Puig continua donant-li el suport

Mónica Oltra, a les Corts, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

La decisió del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana sobre la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, arriba després de mesos en què la diputada de Compromís ha estat el centre de totes les crítiques de l'oposició. 

Tot començava al març de l'any passat. Després d'una primera sentència absolutòria, l'audiència de València va repetir el juí i condemnava a cinc anys de presó l'exmarit de la vicepresidenta, educador social, per abusos sexuals a una xica de 14 anys en un centre de menors, dependent de la Conselleria de què OItra és titular.

La sentència inclou una dura crítica a la Conselleria, on li recrimina que no es comunicaren els fets a la Fiscalia de Menors, i no s'apartà l'educador de la menor. Per la seua part, la xica, representada per un advocat d'España 2000, va acusar la Conselleria d'encobrir el cas i Vox es va personar com a acusació popular. 

L'abril del 2021, Oltra va comparéixer a les Corts, on va assegurar que en el moment en què “la Conselleria va tindre coneixement dels fets, s'ordenà un expedient i total col·laboració amb la justícia”. A més, la diputada va assegurar que “hi ha qui està buscant tres peus al gat, però jo vaig encomanar l'expedient informatiu perquè volia saber què havia passat. La resta és una cacera política de l'extrema dreta a la meua persona, que no busquen més”, va afirmar davant els mitjans. 

El 2022, el cas s’ha accelerat. Si al gener el Síndic de Greuges va veure "correcta" l'actuació de la Conselleria i tancà la investigació pròpia, al febrer el jutge va imputar huit funcionaris de l’administració. Al març, ja van ser 13. A l'abril, el mateix jutjat va demanar al TSJCV que s'imputara Oltra mateix. La decisió ha comptat amb el suport de la Fiscalia, i ha fet esclatar la batalla política.

L'oposició ha ampliat l'acusació a tot el Consell. La secretària general del Partit Popular a la Comunitat Valenciana, María José Catalá, va acusar Puig com a “únic responsable que Oltra continue a la butaca blava de les Corts”, mentre el cap del Consell mantenia el seu suport a la seua vicepresidenta. “Ja ha donat les explicacions pertinents”, ha assegurat. 

El terratrémol ha sacsejat el mateix pacte del Botànic: la consellera Gabriela Bravo va comentar la possible dimissió de la diputada, afirmant que “cadascú ha de saber fins on arriba la seua ètica”. Amb la imputació damunt la taula, caldrà veure si el suport continua.

També et pot interessar

stats