Oltra insisteix a negar cap tracte de favor al seu exmarit en el cas d'abusos sexuals a una menor tutelada

La consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives carrega a les Corts contra les crítiques de la sentència sobre l'actuació del seu departament en una compareixença a petició pròpia

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra
La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra / À Punt NTC
21 d'abril 2021 - 13:15

La vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha negat a les Corts cap tracte de favor al seu exmarit, l'educador Luis Eduardo Ramírez Icardi, en el cas d'abusos sexuals a una menor tutelada, pel qual l'han condemnat a cinc anys de presó. Un expedient del qual assegura que es va assabentar com a ciutadana, i no en l'exercici del seu càrrec, quan va arribar la citació judicial al seu domicili el mes d'agost del 2017, sis mesos després dels fets i quan el centre havia tancat la investigació interna. "Ho va saber Mónica Oltra, no la vicepresidenta", ha afirmat.

"Des que la direcció política de la conselleria va tindre coneixement de l'assumpte i sense cap classe d'interferència pel component personal existent, es va ordenar de manera taxativa prestar total ajuda a l'adolescent i col·laboració amb justícia", ha defés, en una compareixença a petició pròpia per a donar explicacions sobre el cas, la tercera que fa la cambra valenciana. Cal recordar que el TSJCV va ordenar repetir el juí a fi d'incorporar uns informes pericials de la conselleria.  "En aquest hemicicle no hi ha ningú a qui provoque més repugnància que a mi, ni ningú dins i fora ho lamenta tot, perquè és el colofó a una vida d'una xiqueta a la qual tot li ha eixit malament des del principi", ha manifestat.

En la intervenció ha sigut molt crítica amb les observacions que el tribunal plasma en la sentència, alçant dubtes sobre la gestió del departament d'Oltra, insinuant un presumpte tracte de favor a l'acusat i interpretant una situació d'hostilitat cap a la víctima. "Qüestionar això és qüestionar el meu honor, la meua integritat moral i ètica, i la meua labor institucional", ha afirmat la vicepresidenta, que també ha reivindicat la credibilitat i la independència dels funcionaris públics assenyalats en el procés.

"La sentència fa valoracions i llança sospites greus sobre l'actuació de la vicepresidenta que ni ha sigut jutjada, ni ha format part del procés i que després no tenen trasllat ni rellevància en els fets provats, ha criticat Oltra, que ha recordat que la conselleria no ha pogut defendre's d'aquestes valoracions en seu judicial, perquè no forma part del procediment.

"Les errades no poden confondre's amb maniobres d'ocultació"

La consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha admés que el sistema de protecció de menors va fallar per no haver traslladat automàticament el cas a la Fiscalia després de l'alerta de la jove -que va acabar denunciat els abusos a la Policia Autonòmica- i ho ha atribuït a un protocol desfasat que ja s'ha esmenat. Tanmateix, ha rebutjat amb duresa la crítica genèrica que el tribunal trasllada a la sentència. "La resolució suposa una esmena a la totalitat dels recursos i professionals del sistema de protecció de la Comunitat Valenciana i no podem permetre que se'ls pose en dubte", ha asseverat. 

"Estic convençuda que fets aïllats, que poden ser errades, no poden confondre's amb maniobres d'ocultació o manipulació de proves en defensa de ningú. De la mateixa manera que estic convençuda que errades o disfuncions del ministeri fiscal o del jutjat s'hagen produït per a perjudicar la jove i protegir l'acusat", ha manifestat Oltra. La vicepresidenta ha desmuntat una per una les acusacions a la gestió del seu departament que s'incorporen en la sentència i ha posat l'accent en algunes contradiccions en les observacions del tribunal. Per exemple, ha recordat que els jutges interpreten "hostilitat" del seu departament cap a la víctima pel fet que fora canviada de centre després de la denúncia, obviant que va ser decisió de la Fiscalia. El protocol vigent ordena, precisament, el contrari, traslladar el presumpte agressor.

També ha negat haver donat una altra instrucció que no fora per a protegir la víctima. "M'acusen de donar consignes per a elaborar informes a favor de l'educador i d'ocultar-los al tribunal. En què quedem?", ha dit des de la tribuna.

L'oposició demana en bloc la dimissió

Les explicacions no han convençut a l'oposició, que ha demanat en bloc la dimissió de la consellera, per la responsabilitat política en el cas.

Elena Bastidas, del PP, ha acusat Oltra de mentir i "d'amargar-se darrere un victimisme insuportable i indigne del càrrec", destacant que l'única víctima d'aquesta causa ha sigut la menor, a qui segons ha recordat "la conselleria no va creure". "Veurem si això no acaba amb vosté imputada", ha aventurat la síndica popular, anticipant que la controvèrsia continuarà viva.

De Ciutadans, Cristina Gavarda ha repassat les acusacions de desprotecció i l'hostilitat contra la víctima que la sentència atribueix al sistema de protecció de menors. I ha recordat que mentre el sospitós va continuar en el centre dos anys almenys, la menor va haver de canviar cinc vegades de residència.

La diputada de Vox, Ana Vegas, ha criticat "la doble vara de mesurar" d'Oltra, per haver negat la possibilitat d'una comissió d'investigació parlamentària i ha carregat amb duresa contra les crítiques d'Oltra al treball dels jutges i la policia en el cas.

"No tinc per què aguantar que em calumnien, i que em diguen que jo he encobert o ocultat, i que vostés no vagen i posen la denúncia. Posen-la, el que passa és que estan mentint i anar a la justícia amb una mentida és complicat", els ha respost la vicepresidenta del Consell.

Els grups del Botànic han exhibit una posició més calmada, assumint les explicacions d'Oltra, en contrast amb la intensitat que per moments ha tingut la intervenció dels partits de l'oposició. Només Compromís, a través de Carlos Esteve, ha entrat en detall en la controvèrsia, en considerar que la sentència s'extralimita per valoracions subjectives que entén més pròpies d'una declaració política que judicial. "Ningú que tinga alguna cosa a amagar actua amb la transparència d'Oltra", ha explicat Esteve.

Rosa Peris, del PSOE, ha demanat perdó per haver fracassat en la protecció a la víctima i ha aprofitat el temps d'intervenció per a recordar la urgència del drama dels abusos sexuals infantils, que ha quantificat en onze casos diaris a la Comunitat Valenciana, dels quals només se'n denuncien nou. I des d'Unides Podem, Irene Gómez, ha destacat totes les iniciatives per a la protecció de menors que s'han activat en la legislatura.

També et pot interessar

stats