Baldoví aspira a presidir la Generalitat

Amb l'anunci del polític suecà, la branca de Més fa un pas avant en la carrera cap a la Generalitat

Baldoví aspira a presidir la Generalitat / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
29 de setembre 2022 - 12:52 Actualitzat: 29 de setembre 2022 - 20:18

Joan Baldoví ha anunciat que vol encapçalar la llista de Compromís per a les pròximes autonòmiques i ha confirmat que aspira a disputar-se les primàries del partit.

El seu nom, junt amb el d'Aitana Mas, era un dels que sonava per a ser cap de llista, després que Mónica Oltra abandonara les responsabilitats al partit i en l'administració per la seua imputació en el cas de la menor de qui va abusar el seu exmarit. El polític suecà, procedent del BLOC —ara Més Compromís—, és diputat per València al Congrés des del 2011.

Baldoví pertany a Més, formació que actualment constitueix una de les tres forces, la de més pes, de la coalició Compromís (amb Iniciativa i VerdsEquo). Amb la majoria de Més, l'opció de Baldoví es planteja com la més factible per a guanyar aquestes primàries que encara no estan convocades.

Fins ara, Compromís presentava Mónica Oltra encapçalant la llista de la coalició en les eleccions autonòmiques, tot i ser membre d'Iniciativa, perquè els membres de Més entenien i acceptaven la seua forta tirada electoral.

El fet que Oltra haja fet un pas arrere de la primera línia política després de la seua imputació i haja dimitit de les seues responsabilitats en Compromís canvia la situació i pot haver precipitat l’aspiració de Baldoví. Fins ara, cap candidat de Més (antic BLOC) havia fet un pes avant per a aspirar a la presidència de la Generalitat.

Mas creu que no és el moment d'anunciar candidatures

L'anunci de Baldoví ha generat malestar entre alguns membres d'Iniciativa. La vicepresidenta del Consell i membre del partit, Aitana Mas, no ha volgut fer declaracions. Fonts properes havien assegurat aquest matí que Mas considerava que no és el moment d'anunciar candidatures a les primàries de la coalició per a encapçalar la llista a la Generalitat el 2023, perquè aquestes no se celebraran fins al mes de febrer.

Així ho han afirmat fonts del seu entorn, que diuen que la vicepresidenta decidirà al febrer si opta també a encapçalar la candidatura de la coalició, perquè en aquests moments “està centrada” en la seua faena en el Consell.

Baldoví: “És una decisió molt encertada en l’actual situació”

Sobre la candidatura anunciada per Baldoví també s'ha pronunciat l'alcalde de València, Joan Ribó, qui en el seu perfil de Twitter ha explicat que el portaveu de Compromís en el Congrés es va posar en contacte amb ell dimecres per a donar-li la notícia i ha assenyalat que li sembla "una decisió molt encertada en l'actual situació". 

Marzà, "contentíssim" per l'anunci

L’anunci també ha rebut el suport de l’exconseller d’Educació i actualment diputat Vicent Marzà, qui ha afirmat estar “contentíssim” per l’anunci de Baldoví i ha destacat que “tot Compromís estarà al costat d’ell perquè tots els valencians i les valencianes puguen viure millor”. 

Marzà ha lloat el treball que el polític suecà ha fet des del Congrés en favor dels interessos dels valencians, encara que ha recordat que serà la ciutadania qui triarà el candidat de la formació a la Generalitat, en al·lusió a qui votarà en les primàries. “Serà la ciutadania qui referende o no la seua aspiració”, afirmava als corredors de les Corts. 

Respecte a la possibilitat que Oltra puga encapçalar la llista de la coalició si acaba el procés judicial abans de les autonòmiques i queda exculpada de la causa que ara s’investiga, Marzà no s’ha pronunciat: “De moment tenim Baldoví que aspira al càrrec”, s'ha limitat a dir. Tampoc s’ha pronunciat sobre la possibilitat que, en cas que quedara exculpada, fora designada per a optar en la llista del Congrés. 

El mateix Vicent Marzà, per la seua banda, ha descartat obertament aspirar en les primàries. En declaracions a À Punt, ha reconegut que fa més d’un any ja ho tenia clar i li va traslladar al polític de Sueca que no optaria a les primàries i, en conseqüència, a ser el cap de llista electoral. 

Díaz dona suport a Baldoví i li ofereix la seua ajuda en la Comunitat Valenciana

La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha mostrat el seu suport a Baldoví i li ha oferit la seua ajuda i "tota la sort" perquè vol que "els governs progressistes pervisquen".

La també líder de la plataforma Sumar ha elogiat l'actual diputat de Compromís en el Congrés, que a parer seu "representa la seua comunitat autònoma com ningú" en una Espanya "plural, plurilingüe i pluricultural".

També el diputat de Més País, Íñigo Errejón, ha celebrat el pas que ha fet Baldoví i ha dit estar "molt content políticament" i envejar els valencians i les valencianes que poden votar-lo. En l’àmbit personal, ha agregat, el trobarà a faltar.

També et pot interessar

stats