Oltra renuncia oficialment a l'escó a les Corts

La fins ara vicepresidenta de la Generalitat ha presentat l'escrit pel qual abandona l'acta parlamentària després de la imputació en una causa judicial

Oltra, durant la roda de premsa en què va anunciar la dimissió de tots els càrrecs
Oltra, durant la roda de premsa en què va anunciar la dimissió de tots els càrrecs / Ana Escobar (Efe)

La dimissió de Mónica Oltra de tots els càrrecs que ocupava en la Generalitat arran de la imputació judicial comença materialitzar-se. Aquest dijous ha presentat l'escrit en el registre d'entrada de les Corts pel qual renuncia oficialment a l'escó de diputada autonòmica, una tasca que ha exercit en els últims quinze anys dins del grup Compromís.

L'abandonament de l'acta de parlamentària s'ha formalitzat l'endemà passat que la política valenciana anunciara en roda de premsa la seua dimissió com a diputada autonòmica i com a vicepresidenta del govern valencià per a no perjudicar el projecte de canvi polític iniciat el 2015 a la Comunitat Valenciana. Una decisió que ha precipitat la imputació en un procés judicial que la investiga per, presumptament, encobrir des de la Conselleria d'Igualtat els abusos sexuals comesos pel seu exmarit a una menor tutelada per la Generalitat.

L'escrit que Oltra ha portat personalment al parlament valencià a les 12:17 hores, segons consta en el registre d'entrada, va adreçat el president de la cambra autonòmica, Enric Morera. En ell li comunica la decisió de renunciar amb efectes des d'aquest dijous al càrrec que ha ocupat des de 2007.

L'escó que deixa buit Oltra, qui va ser la número u per València en les llistes de Compromís en les eleccions autonòmiques de 2019, li correspondria ocupar-lo a Teresa Garcia, actualment directora general d'Emprenedoria i Cooperativisme. En cas que decidisca mantindre's en el càrrec, la vacant podria cobrir-la Ferran Barberà, regidor de Guadassuar (Ribera Alta).

La líder de Compromís també dimiteix com a portaveu i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, una renúncia que de moment no es farà efectiva fins que el Diari Oficial de la Generalitat no publique el decret del president de la Generalitat, Ximo Puig, amb el cessament. El fet que la fins ara número dos del govern valencià no comunicara amb antelació al cap del Consell la decisió d'abandonar els càrrecs abans de fer-la pública constata l'allunyament i la manca de diàleg entre els dos mandataris. La relació s'ha anat deteriorant des que 2019, quan Puig va decidir avançar les eleccions autonòmiques per a acoblar-les a les espanyoles sense l'acord dels socis del Botànic.

En tot cas, Oltra ja té substituta en el si del govern valencià. Compromís ha decidit que siga Aitana Mas, fins ara síndica adjunta del grup a les Corts, qui agafe les regnes d'Igualtat i Polítiques Inclusives a partir de la setmana que ve. També es convertirà en la nova vicepresidenta i portaveu del govern valencià.

També et pot interessar

stats