D'assot de la corrupció al pacte del Botànic: la trajectòria política de Mónica Oltra

Oltra va guanyar-se la fama de política combativa amb una dura oposició al PP de Camps abans d’arribar al govern valencià

Així va ser la trajectòria política de Mónica Oltra

La vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha anunciat aquest dimarts la seua dimissió de tots els càrrecs. La seua trajectòria al govern del Botànic va començar el 2015, però la seua història política es remunta a molts anys arrere.

Filla d'emigrants, Mónica Oltra va nàixer a Alemanya el 1969. Amb 15 anys, ja a Espanya, s'afilià al PCE. El 89 ja se la veia en primera fila als mítings d'Esquerra Unida. Finalment, ella mateixa va dissoldre les joventuts comunistes per a llançar-se a la coalició. “EU és el nostre projecte, on tots els comunistes tenim el nostre lloc i el nostre treball” afirmava. Va formar part d'Esquerra Unida des d'un corrent nacionalista: Esquerra i País.

L'any 2007, quan ja era diputada amb Esquerra Unida del País Valencià dins del grup parlamentari Compromís, s'enfrontà a la dirigent històrica, Glòria Marcos, i li llevà la sindicatura del grup. La pressió arribà a tal punt que va provocar fins i tot el desmai de la mateixa Marcos a l'hemicicle.

Oltra va ser síndica de Compromís, ara coalició, des d'un nou partit: Iniciativa del Poble Valencià. Des d’aquesta posició va guanyar-se la fama de política combativa, amb les seues polèmiques samarretes amb missatges reivindicatius, fent una dura oposició al Consell de Francisco Camps. “Vosté no s’ha venut per tres trages, s’ha venut per poder” va ser una de les frases que va llançar a l’hemicicle. Present en campanyes al carrer i als mitjans, va estar present a les càrregues del Cabanyal i va acabar convertida en objectiu mediàtic de l’extrema dreta.

Advocada i fallera, trencà el clixé de l'esquerra valencianista i va liderar l'ascens imparable de Compromís com a força política, fins a arribar al govern, el 2015. Als dos pactes del Botànic, Oltra ha sigut vicepresidenta primera i portaveu del Consell, a més de consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, des d’on va donar suport a l’aprovació de la llei LGTBI, i fins i tot albirà un possible futur en la política estatal amb Yolanda Díaz.

Tot quedà en suspens quan esclatà el cas dels abusos del seu exmarit, ocorreguts en la seua conselleria. Imputada, amb el tràmit judicial en marxa, tot i el suport del seu partit, Mónica Oltra ha hagut de fer un pas al costat.

També et pot interessar

stats