De València a Ucraïna: els que tornen per a empunyar les armes

À Punt accedeix a la zona restringida a la premsa internacional de la frontera de la mà de la directora de documentals de Xàbia Paula Palacios

Tres dies en autobús de València a Medyka, a la frontera entre Polònia i Ucraïna / Paula Palacios

Han tardat tres dies a viatjar en autobús de València a Medyka, a la frontera entre Polònia i Ucraïna. Són ucraïnesos de naixement, però valencians d’adopció, que no volen quedar-se “mirant com maten la gent ucraïnesa”. Per això, han deixat a la Comunitat Valenciana, familiars, amistats i la seua faena. 

El punt de control de Medika és des d’on han eixit més persones del país des que va iniciar l’atac rus al territori ucraïnés, fa deu dies. Alguns d’aquests homes ja van fer el mateix el trajecte en 2014 quan va esclatar la crisi a la regió del Donbass, arran de l’annexió russa de la província de Crimea. Ara volen unir-se als seus antics batallons. 

À Punt ha accedit a una zona restringida a la premsa internacional de la frontera de la mà de la directora de documentals Paula Palacios, que s’ha desplaçat allí per a gravar un documental. La cineasta de Xàbia explica que hi ha ciutadans que no volen parlar davant de càmera per por a represàlies contra els familiars que tenen a Rússia. 

“Hi ha molts llocs a on volem anar, però n'hi ha altres on ens necessiten”, conta aquest ucraïnés establit a València. La major part de la seua família està a Txerkassi, una ciutat a poc més de 150 quilòmetres al sud de la capital. Les germanes saben que ha tornat a Ucraïna per a defendre el país, però sa mare i son pare encara no: “Quan entre, els ho diré”, explica. 

Aquest no és un cas aïllat. Des de València arriba també un home d'edat més avançada, que ha demanat mantindre l'anonimat. La dona viu a Kíiv i la filla s’ha quedat a la Comunitat Valenciana. La crida del president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, a la diàspora per a lluitar contra l’exèrcit rus dona els seus fruits. 

També et pot interessar

stats