Ucraïna denuncia la mort de 2.000 civils per l'ofensiva russa, que ataca Khàrkiv i el sud

Kíev prepara la població per a defendre la ciutat de les tropes de Rússia, que alerta d'una tercera guerra mundial nuclear si les potències occidentals entren en el conflicte

Edifici afectat per l'atac rus a Khàrkiv
Edifici afectat per l'atac rus a Khàrkiv / Telegram Ucraïna
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
02 de març 2022 - 08:01 Actualitzat: 02 de març 2022 - 18:45

La invasió a Ucraïna compleix una setmana amb Khàrkiv, la segona ciutat del país, en el centre de l'ofensiva. Míssils russos han impactat a primera hora del matí sobre diversos edificis i una universitat del nucli urbà, segons les forces armades ucraïneses, que adverteixen que unitats de paracaigudistes russos han aterrat a la ciutat i batallen contra les milícies locals pel control del nucli urbà. 

L'alcalde, Igor Kolikhaiev assegura que la ciutat continua sota control ucraïnés, si bé els soldats russos ja haurien pres l'estació de tren i el port fluvial.

Més de 2.000 morts entre la població civil

El governador regional, Oleg Synegubov, ha informat que almenys 21 persones han mort i 112 han resultat ferides en les últimes 24 hores pels bombardejos sobre la ciutat, que està situada a pocs quilòmetres de la frontera russa.

Més de 2.000 civils ucraïnesos podrien haver perdut la vida en els set dies d'ofensiva russa, segons ha denunciat el servei d'emergències del país. "Els nens, les dones i les forces de defensa estan perdent la vida cada hora", denuncia el departament en un comunicat que alerta també de la destrucció de centenars d'infraestructures de transport, hospitals i llars d'infants.

El personal d'emergències ha salvat la vida de més de 150 persones, n'ha evacuat 500 més, ha sufocat més de 400 incendis provocats pels bombardejos russos i ha desactivat 416 artefactes explosius, segons la nota, que lamenta que en el compliment d'aquestes missions han mort deu socorristes i tretze n'han resultat ferits.

Rússia diu que 498 dels seus soldats han mort i 1.597 han resultat ferits a Ucraïna 

El ministeri de Defensa de Rússia ha dit que 498 soldats russos han mort a Ucraïna i altres 1.597 han resultat ferits des de l'inici de l'operació militar de Moscou allà, tal i com ha informat l'agència de notícies russa RIA. És la primera vegada que Moscou dona un balanç sobre les seues víctimes. El ministeri també ha dit que més de 2.870 soldats ucraïnesos i "nacionalistes" han mort i uns 3.700 han resultat ferits, segons Interfax. Els números no s’han pogut verificar de manera independent i no hi ha hagut cap comentari immediat d'Ucraïna.

L'Assemblea General de l'ONU condemna la invasió russa d'Ucraïna

L'Assemblea General de les Nacions Unides ha aprovat una resolució de condemna la invasió russa d'Ucraïna, amb el suport de 141 dels 193 estats membres.

L'Assemblea General de les Nacions Unides ha aprovat una resolució de condemna la invasió russa d'Ucraïna, amb el suport de 141 dels 193 estats membres El text "deplora" l'agressió russa contra Ucraïna i "demana" a Moscou que hi pose fi i retire immediatament i sense condicions les seues tropes del país veí. La resolució, que no té caràcter vinculant, ha rebut únicament cinc vots en contra (Rússia, Bielorússia, Síria, Corea del Nord i Eritrea) i 35 abstencions.

Crida a la ciutadania de Kíev per a defendre la ciutat

L'alcalde de Kíev, l'excampió de boxa Vitali Klitxkó, ha fet una crida a la ciutadania per a defendre la ciutat de les tropes russes, després d'anticipar que la pressió augmentarà en les pròximes hores. En l'última jornada projectils russos han impactat en un hospital privat de maternitat i han destruït la torre de televisió, on han matat cinc persones. S'han reportat combats en diversos punts dels afores de la capital, a la qual s'acosta un comboi militar rus amb tancs, artilleria i altres vehicles que fa uns 64 kilòmetres de llargària.

Kherson, a la vora del mar Negre, a les mans russes

Les tropes russes ja controlen la ciutat de Kherson, al sud d'Ucraïna, que assetjaven des de dimarts. El Ministeri de Defensa de Rússia assegura que "la infraestructura civil i el transport públic funcionen amb normalitat" al nucli urbà, on viuen vora 300.000 habitants. Kherson està al costat del mar Negre, molt prop de Crimea, la península que Moscou es va annexionar el 2014. Rússia també hauria tancat l'accés de l'exèrcit d'Ucraïna al mar d'Azov, segons les mateixes fonts.

L'últim comunicat militar del Ministeri de Defensa rus assegura que des del començament de l'operació militar han destruït 1.502 objectius militars ucraïnesos, inclosos 58 avions, 472 tancs i blindats, 62 llançadores de míssils múltiples i 206 peces d'artilleria i morters.

L'aviació russa mata a civils a Jitómir

Ucraïna ha tornat a denunciar atacs a la població civil. El Ministeri de l'Interior assegura que l'aviació russa ha matat almenys dues persones en un bombardeig a la ciutat de Jitómir, al nord-est del país, que ha fet malbé deu habitatges particulars i un hospital. Les mateixes fonts parlen de setze persones ferides per la destrucció i l'incendi que han causat els projectils, així com del rescat de dotze civils, inclosos sis xiquets dels soterranis.

Rússia anuncia una segona ronda de negociacions

Sense frenar l'ofensiva, Rússia ha confirmat la possibilitat d'una segona ronda de negociacions amb la delegació ucraïnesa per a l'alto el foc aquest dimecres. "En la segona meitat del dia, a la vesprada, la nostra delegació estarà en el lloc (de la reunió), esperant els negociadors ucraïnesos", ha dit el portaveu de la Presidència russa, Dmitri Peskov. Tanmateix, la cita no ha sigut confirmada encara pel govern ucraïnés. El Kremlin no ha volgut fer públic el lloc de la reunió, com ja va passar en la primera trobada el 28 de febrer, que es va produir en un lloc indeterminat de la frontera entre Bielorússia i Polònia.

Lavrov adverteix del risc d'una tercera guerra mundial nuclear

La proximitat de les negociacions no ha temperat la retòrica de les parts. El ministre d'Afers Exteriors de Rússia, Serguei Lavrov, ha insistit a denunciar el presumpte intent d'Ucraïna d'adquirir o fabricar armes de destrucció massiva. Segons Lavrov això augmenta el risc d'una tercera guerra mundial que seria "nuclear i destructiva"

També et pot interessar

stats