De la revolució del Maidan a l’annexió de Crimea: l’origen del conflicte entre Rússia i Ucraïna

Tot i que l’OTAN no ha manifestat voler ampliar-se a l’est, Putin considera la regió espai d’influència

La batalla entre Rússia i Crimea es remunta a la revolució del Maidan de 2013 / À Punt NTC

L’actual conflicte entre Rússia i Ucraïna es remunta a la revolució del Maidan de 2013, que va provocar la caiguda del president prorús Víktor Ianukóvtitx, líder del Partit de les Regions. El que van començar com unes protestes estudiantils es va estendre fins a involucrar la ciutadania en general, en què una part de la població demanava l'annexió a Rússia i l’altra apostava per la seua incorporació a la Unió Europea. 

Moscou va oferir el suport a les milícies prorusses, que proclamen la independència de la regió ucraïnesa del Donbass. A més, el govern de Putin es va annexionar la península de Crimea, on té tota la flota del Mar Negre i l'única eixida al Mediterrani, després d'un referèndum que Occident considera il·legal.

Al mateix temps, l'OTAN no ha parat d'ampliar-se cap a l'est, on només Bielorússia i Ucraïna la separen de Rússia. Tot i que l'OTAN no ha donat senyals d’interés a ampliar-se a Ucraïna, Vladímir Putin considera la regió com un espai d'influència. Per la seua banda, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha assegurat que Rússia vol posar a prova tant al seu país com a tot Europa, perquè el conflicte ha paralitzat el gasoducte Nord Stream 2, construït per a transportar gas des de Rússia fins a Alemanya. 

Ucraïna és només una peça del tauler d'escacs, on les grans potències defenen interessos polítics i econòmics, i que pot donar com a resultat un nou orde europeu.

També et pot interessar

stats