Rússia fa un altre pas arrere a Ucraïna entre la desconfiança dels Estats Units i l'OTAN

L'anunci del Kremlin de retirar algunes tropes de les fronteres dona cert oxigen a la comunitat internacional mentre Biden insisteix que la invasió russa és encara "perfectament possible"

Les forces armades de Rússia i Bielorússia fan exercicis conjunts a la regió de Grodno (Bielorússia)
Les forces armades de Rússia i Bielorússia fan exercicis conjunts a la regió de Hrodna (Bielorússia) / Reuters

La crisi a Ucraïna es mou entre les desconfiances i l'aposta per la diplomàcia. Després de diverses jornades de tensió creixent a la frontera entre aquest país de l'est i Bielorússia, Rússia dona indicis de replegar-se. El règim encapçalat per Vladímir Putin ha començat a retirar algunes de les tropes militars desplegades a la zona, un gest que ha donat cert oxigen a la comunitat internacional i que molts lligen com un senyal de desescalada en el conflicte. Tot i això, la distensió es combina amb la desconfiança mostrada pels Estats Unit i l'OTAN, que no acaben de refiar-se de les intencions de Moscou. 

Aquest dimecres, 16 de febrer, era el dia en què segons va advertir la Casa Blanca, Rússia envairia Ucraïna. El president estatunidenc, Joe Biden, ha comparegut per a reaccionar a les últimes novetats sobre la crisi global desencadenada pel desplegament militar ordenat pel Kremlin a la frontera entre els dos països. Amb un to que evidencia que les postures dels actors implicats en el conflicte continuen en fase d'amenaces a pesar de la replegada russa, el mandatari ha insistit que la invasió continua sent encara "perfectament possible". Segons ha avisat, els serveis d'intel·ligència nord-americans no han aconseguit verificar "la veracitat de l'anunci de Moscou sobre el començament d'una retirada de tropes" i ha xifrat en 150.000 el contingent de soldats que continua encara desplegat a la zona.

L'OTAN no veu cap retirada

En la mateixa línia que Biden s'ha pronunciat el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, que ha afirmat que, de moment, no han apreciat cap desescalada sobre el terreny. Més prompte al contrari, ha avisat que fins i tot podrien estar incrementant-se les forces. “Hem sentit senyals de Moscou sobre la seua disposició a continuar els esforços diplomàtics, però ara com ara no hem vist cap desescalada sobre el terreny; al contrari, sembla que Rússia continua el reforç militar”, ha indicat Stoltenberg en arribar una reunió de ministres aliats de Defensa. 

El Ministeri de Defensa de Rússia ha anunciat aquest dimecres que les unitats que han finalitzat els exercicis militars a la península ucraïnesa de Crimea, annexionada en 2014, tornen a les seues casernes permanents. "Les unitats de la circumscripció militar sud que van concloure la participació en els exercicis tàctics en els polígons de la península de Crimea es dirigeixen en ferrocarril cap als seus llocs d'emplaçament permanent", assenyala l'escrit, que ha sigut difós per les agències russes. Segons les autoritats del país, un tren amb armament pesant ja va creuar el pont que uneix Crimea amb Rússia continental.

Rússia va donar a conéixer dimarts la intenció de retirar algunes de les tropes enviades a Ucraïna. Aleshores, el portaveu de Defensa Ígor Konaxéikov va recalcar que les forces armades del país "continuen la preparació de les tropes, en les quals participen pràcticament totes les circumscripcions militars, les flotes i les tropes aerotransportades". Va recordar també que efectius de la circumscripció militar est i forces aerotransportades participen en els exercicis Determinació aliada-2022, que tenen lloc a Bielorússia i la finalització de la qual està prevista per al pròxim dia 20.

L'anunciat començament del retorn de les tropes russes a les seues casernes ha sigut interpretat a Occident com un bon senyal per a la desescalada de les tensions entorn de la situació a Ucraïna, si bé encara això ha de verificar-se. Rússia ha concentrat més de 100.000 efectius a la frontera amb aquest país. L'executiu de Zelenski ha rebut el missatge de Moscou amb cert escepticisme i ha declarat que es creurà la retirada de les unitats militars de les seues fronteres quan ho veja amb els seus ulls. "Hi ha diferents declaracions des de la Federació Russa tot el temps. Tenim una regla: no ens el creiem quan el sentim, sinó quan ho veiem", ha assenyalat el ministre d'Afers Estrangers ucraïnés, Dmitro Kuleba.

La UE demana a Rússia que confirme la desescalada

També des de la Unió Europea han acollit els moviments russos amb cautela. Veuen "senyals encoratjadors" però també "contradictoris" en l'aparent desescalada russa a la frontera d'Ucraïna i esperen que el Kremlin confirme que aposta per la via diplomàtica per a resoldre la crisi i evitar així sancions sense precedents. "Estem preparats per a actuar, però, sobretot, estem preparats per a continuar negociant per a trobar una solució a la pitjor crisi que hem vist des de la guerra freda i que no ens afecta només a nosaltres, sinó a tota la humanitat", ha declarat l'alt representant de la Unió Europea per a Afers Estrangers, Josep Borrell.

El diplomàtic ha insistit que cal mantindre's vigilants perquè Moscou està en una lògica d'intimidació. "Cal seguir vigilants perquè hi ha un exercici d'intimidació", ha subratllat en una entrevista a l'emissora France Inter. En qualsevol cas, Borrell considera que va haver-hi un punt d'inflexió en la tensió amb la visita la setmana passada del president francés, Emmanuel Macron, a Moscou per a entrevistar-se amb Vladímir Putin: "Va marcar la fi de l'escalada", ha assegurat.

El cap de la diplomàcia europea es mostra convençut que hi ha espai per a negociar amb Putin, però no sobre la qüestió que Ucraïna mai podrà integrar-se en l'OTAN, com pretén el president rus. Un assumpte, en tot cas, que "no està damunt de la taula" ara, ha insistit Borrell. Al seu juí, si Rússia diu témer per les seues fronteres, el millor és "seure's en una taula i discutir", en particular sobre la seguretat nuclear a Europa, sobre la forma en què es despleguen aquestes armes atòmiques, sobre la informació de les diferents maniobres que es duen a terme o sobre el paper de l'Aliança Atlàntica en la seguretat col·lectiva d'Europa.

Continuen les negociacions

Amb aquest context de declaracions creuades, els ministres de Defensa de l'OTAN es reuneixen aquest dimecres per a debatre la situació a Ucraïna. Estudiaran si reforcen la presència a l'est d'Europa amb la creació de nous batallons de combat davant de la creixent tensió amb Rússia pel desplegament militar a la frontera. 

D'altra banda, els titulars d'Afers Estrangers dels Estats Units i Rússia han mantingut de nou converses. En un comunicat, el departament d'Antony Blinken parla d'una finestra oberta per a resoldre pacíficament la crisi, però exigeixen una desescalada creïble. Paral·lelament, Putin s'ha mostrat partidari d'una retirada total si l'OTAN s'oblida de l'entrada d'Ucraïna. 

També et pot interessar

stats