L'OTAN debat redoblar la presència a l'est d'Europa en plena crisi d'Ucraïna

Proposa crear batallons de combat a Romania i Bulgària, replicant el model ja existent a Polònia i els països bàltics

Vehicles de les tropes alemanyes que reforçaran la missió de l'OTAN Presència Avançada Millorada a Lituània / Focke Strangmann (Efe)
Vehicles de les tropes alemanyes que reforçaran la missió de l'OTAN Presència Avançada Millorada a Lituània / Focke Strangmann (Efe)

Els ministres de Defensa de l'OTAN debaten aquest dimecres la situació a Ucraïna, davant de les creixents tensions amb Rússia pel seu desplegament militar a la frontera, una trobada on estudiaran si reforcen la presència a l'est d'Europa, amb la creació de nous batallons de combat.

La reunió és de caràcter ordinari, però es presenta com una cita important per a comprovar la unitat mostrada per l'Aliança Atlàntica fins ara, davant de l'amenaça que representa la presència militar russa a les portes d'Ucraïna. De fet, en el Consell Atlàntic estaran els ministres ucraïnés i georgià.

En el marc de la resposta a l'amenaça russa, l’OTAN ja ha mobilitzat forces i recursos aeris i terrestres addicionals en les seues missions de vigilància en la mar Bàltica i en la mar Negra. A més, el secretari general, Jens Stoltenberg, ha apuntat a la posada en marxa de grups de combat a Romania i Bulgària, replicant el model d'aquestes unitats a Polònia i els països bàltics. El president de França, Emmanuel Macron, s'ha oferit a liderar el grup de Romania.

En tot cas, aquesta decisió està en una fase inicial i el desplegament d'aquestes tropes addicionals no seria fins a la primavera.

L'OTAN ha alertat que a Ucraïna està en joc la seguretat d'Europa i ha demanat voluntat al Kremlin per a aconseguir un "terreny comú" amb el qual reduir el risc militar i augmentar el control d'armes i la transparència en les maniobres. Això sí, però, sense acceptar les exigències russes perquè l'OTAN no s'expandisca a l'est d'Europa. Stoltenberg ha tornat a reclamar que la política de porta oberta de l'OTAN continua vigent, defensant que ha portat democràcia i llibertat a diversos punts del vell continent.

També et pot interessar

stats