Resolució judicial històrica sobre el canvi climàtic: la inacció d’un Estat atempta contra els drets humans

El tribunal d’Estrasburg creu que s’ha vulnerat el dret a la vida d’un grup d'ancianes suïsses, perquè el país no ha implantat prou mesures per a detindre els efectes del canvi climàtic

Manifestació en defensa de la resolució judicial / À Punt NTC

No fer tot allò que està a l’abast d’un Estat per a frenar el canvi climàtic suposa una violació dels drets humans. Així ho considera el Tribunal d’Estrasburg en una resolució que s’ha fet pública aquest dimarts i que considera que Suïssa havia violat aquests drets inalienables, concretament els d’un grup de dones d’edat avançada, en no implantar accions suficients contra el canvi climàtic. D’aquesta manera, el tribunal ha sentenciat a favor d'una de les tres demandes plantejades i que denunciaven l'acció insuficient dels Estats per a limitar el canvi climàtic.

La presidenta del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), Síofra O'Leary, ha explicat que Suïssa ha violat els drets d'aquestes dones, integrades en l'associació Verein KlimaSeniorinnen, perquè s'han constatat "llacunes crítiques" en les polítiques suïsses contra el canvi climàtic.

El grup de dones havia presentat una demanda contra el seu país davant la instància judicial europea al·legant que les onades de calor, derivades del canvi climàtic, els posen en risc la salut tenint en compte la vulnerabilitat que implica un episodi d’aquests per a les persones majors.

El TEDH estima que Suïssa, com que no ha fet tot allò que estava al seu abast per a reduir aspectes com ara les emissions de gasos nocius, ha vulnerat el dret a la vida privada i familiar del grup de dones majors que ha presentat la demanda.

Nova línia de les futures resolucions?

Més enllà de les repercussions que pot tindre aquesta resolució per a Suïssa, la decisió del TEDH pot tindre un efecte dòmino a tot Europa i obrir la porta al fet que s’adopten unes altres decisions judicials en aquest mateix sentit.

Rebutja la demanda dels joves portuguesos

Ara bé, tot i aquesta resolució històrica en matèria de canvi climàtic, el tribunal que vetla pels drets humans no ha admés la demanda més mediàtica i que havien presentat sis joves portuguesos contra el seu país i contra altres 31 estats europeus més. Els demandants al·legaven que la falta de mesures per parts dels 32 països per a rebaixar les emissions dels gasos contaminants havia vulnerat el seu dret a la vida.

En aquest cas, el tribunal europeu argumenta que els joves de Portugal no van presentar cap recurs davant la justícia del seu país abans d'arribar a Estrasburg, que és una regla bàsica. A més, Estrasburg esgrimeix que els ciutadans d’un país no poden pretendre de manera vaga ser víctimes de la inacció d'altres Estats.

També et pot interessar

stats