El vincle entre el canvi climàtic i les migracions anirà en augment a Europa

El Consell Econòmic i Social d'Espanya alerta dels desafiaments globals de seguretat, economia i justícia social

Trobada sobre el canvi climàtic i les migracions al Mediterrani
Trobada sobre el canvi climàtic i les migracions al Mediterrani / Consell Econòmic i Social d'Espanya

El president del Consell Econòmic i Social (CES), Antón Costas, ha vaticinat aquest dimarts que les migracions a causa del canvi climàtic aniran en augment, a mesura que aquest exili se sume al ja existent per motius econòmics. Ho ha dit durant una trobada entre el CES i el Comité Econòmic i Social Europeu (CESE) que s’ha celebrat en Casa Mediterrani d’Alacant, en el marc de la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea. “Necessitem ordenar i regular els fluxos migratoris en benefici de les persones i dels països emissors i receptors de migrants. Es tracta d'un bé públic global”, ha assenyalat Costas.

Costas ha assegurat que el canvi climàtic i la migració són dos desafiaments globals als quals s'enfronten totes les societats del segle XXI. “A curt termini la seua solució entra en conflicte amb altres objectius igualment desitjables, com el de la seguretat econòmica o el de la justícia social”, ha apuntat. Aquest escenari requereix, per al president del CES, una aproximació “menys tecnocràtica i més democràtica”, amb una societat informada per a trobar solucions justes i eficaces.

Per la seua part, el president del CESE, Oliver Röpke, ha assegurat que la migració i el canvi climàtic continuen considerant-se qüestions aïllades i sovint se subestima la relació entre ambdues.

“L'escassetat d'aigua i la disminució de la qualitat del sòl influeixen en els patrons migratoris”, ha explicat Röpke, qui preveu que el nombre de migrants per raons climàtiques "augmentarà en un futur pròxim" i veu en la cooperació europea una solució.

També et pot interessar

stats