Moody's adverteix que les onades de calor amenacen l'atractiu turístic de països com Espanya

L'agència de qualificació de risc alerta de l'augment de la pressió sobre els comptes públics i una major volatilitat dels preus de l'energia

Una dona lluita contra la calor amb un ventall
Una dona lluita contra la calor amb un ventall / María José López / Europa Press

L'augment de la intensitat, el nombre i la duració dels fenòmens climàtics extrems en els pròxims anys tindrà efectes negatius a més llarg termini, incloent-hi un menor atractiu com a destinació turística dels països mediterranis com Espanya, segons Moody's Investors Service. A més, aquesta agència qualificadora de riscos alerta d'un augment de la pressió sobre els preus i els comptes públics o una major volatilitat dels preus de l'energia.

L'agricultura pot ajudar al fet que l'onada de calor tinga implicacions econòmiques relativament limitades. Així i tot, Moody's adverteix que els països del sud d'Europa són importants proveïdors d'olives, raïm, cereals i fruites, i els dèficits de producció pressionaran els preus dels aliments. Ha recordat que, en 2022, les altes temperatures ja van reduir la collita de cereals de la UE en un 10,2% en relació amb els últims cinc anys.

D'altra banda, Moody's apunta que les condicions climàtiques càlides i seques també afectaran els països del nord d'Europa, on les cadenes de subministrament es veuen afectades per la baixada del cabal en les principals rutes de transport fluvial. La generació d'electricitat, en particular la hidroelèctrica, també es voria afectada negativament per la calor i la sequera, mentre que les condicions climàtiques extremes augmentaran la volatilitat dels preus.

A més, la calor incrementa el risc d'incendis forestals, la qual cosa augmenta els costos per a les arques públiques, ja que els danys causats per incendis forestals en 2022 costaren almenys 2.000 milions d'euros, segons estimacions de la UE. "Les mesures d'adaptació per a enfortir la resiliència als esdeveniments relacionats amb el clima extrem requeriran una despesa pública significativa, però assumible", assenyala l'agència.

La Comissió Europea estima que per a limitar l'augment de les temperatures globals a 1,5 °C per damunt dels nivells preindustrials, les inversions en adaptació rondaran els 40.000 milions a l'any o el 0,3% del PIB de la UE.

També et pot interessar

stats