El Regne Unit aprova una llei que prohibeix comprar tabac als nascuts a partir del 2009

Les polítiques per a una societat lliure de fums avancen a Europa, mentre Espanya tracta de recuperar la iniciativa amb un nou pla antitabac més restrictiu

Una jove trenca un cigarret (arxiu)
Una jove trenca un cigarret (arxiu) / Shutterstock

Fa dècades que hi ha constatació científica que fumar mata i dels efectes nocius de la nicotina en l'organisme. Per això, en els darrers anys, les polítiques per a avançar cap a una societat lliure de fums han cobrat cada vegada més força entre els governs dels països i ciutats europees. L'última novetat ve del Regne Unit, on la Cambra dels Comuns —equivalent al Parlament— ha aprovat en primera lectura aquest dimarts una llei que prohibirà que qualsevol persona nascuda a partir del 2009 puga comprar tabac de manera legal de per vida.

El primer ministre britànic, Rishi Sunak, considera aquest projecte un dels més importants del seu mandat. La iniciativa ha tirat endavant folgadament gràcies al suport de la majoria de les formacions de l'arc parlamentari, a pesar de l'oposició d'alguns representants del mateix Partit Conservador de Sunak. Així, 383 diputats han votat a favor de la llei, davant d'únicament 67 que ho han fet en contra. Entre els tories rebels —als qui el primer ministre els havia donat llibertat de vot— es troben figures molt destacades, com els exprimers ministres Boris Johnson i Liz Truss, o la ministra d'Empreses, Kemi Badenoch.

En el debat previ, la ministra de Sanitat, Victoria Atkins, ha argumentat que "no hi ha llibertat en l'addicció" i que els qui defenen la lliure elecció haurien de donar suport al veto, perquè els fumadors són víctimes de l'addicció i reconeixen quasi sempre que no haurien començat a fumar si pogueren tornar arrere. Els opositors a la mesura, com Truss, han insistit que "restringeix la llibertat" dels individus per a decidir sobre si mateixos. L'ala dura dels tories, que, a més, encarna l'oposició interna a Sunak, ha votat en bloc contra la legislació, que el mateix Johnson ha qualificat de "bogeria". Mentrestant, els laboristes han fet costat al text de manera aclaparadora, igual que els nacionalistes escocesos i els liberaldemòcrates.

La llei va ser avançada per Sunak en el congrés conservador del passat octubre i té l'objectiu que qualsevol persona nascuda a partir de l'1 de gener de 2009 no puga adquirir tabac en cap establiment legal durant tota la vida. El projecte també pretén restringir la venda de vapejadors i productes relacionats per a adolescents i joves, encara que no preveu la prohibició total.

Cinc metres a Torí

A Itàlia, la ciutat de Torí ha posat en marxa una altra normativa antitabac per a salvaguardar la salut dels habitants. No es permetrà fumar a l'aire lliure si no es pot respectar una distància mínima de cinc metres respecte de les altres persones. L'alcalde de la capital piamontesa ho ha anunciat per mitjà d'un ban en què diu és una mesura de sentit comú. Es tracta de respectar les persones que no fumen i de promoure una cultura del respecte, ha afegit.

Sí que es podrà fumar a l'aire lliure prop d'altres persones si ho han consentit expressament. Però estarà totalment prohibit en presència de menors i de dones embarassades. La multa per infringir la normativa és de cent euros i afecta els cigarrets, els puros, les pipes, els cigarrets electrònics i els productes de tabac calfat.

Torí no és la primera capital italiana que restringeix fumar a l'aire lliure. El 2021, Milà ho va prohibir a les parades d'autobús, els taxis, els estadis, els parcs i els cementeris, però a penes s'han aplicat sancions per incomplir la normativa.

Pla antitabac a Espanya

Espanya va ser un dels països europeus pioners a legislar sobre el tabaquisme amb la llei del 2005, però des que es va reformar, s'han introduït pocs canvis per a endurir la lluita contra el consum de tabac. A excepció, això sí, de les mesures que puntualment es decretaren en la pandèmia de coronavirus i que prohibiren fumar en les terrasses mentre va estar activa l'alarma sanitària.

Ara, el Ministeri de Sanitat busca recuperar la iniciativa legislativa i ha promogut el Pla Integral de Prevenció del Tabaquisme 2024-2027, aprovat ja en el si del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut. A pesar que inicialment el projecte va despertar reticències en les comunitats autònomes governades pel PP, la ministra, Mónica García, ha aconseguit el consens de tots els territoris per a tirar-lo avant. Contempla mesures com l'ampliació dels espais sense fum, l'increment dels impostos sobre el tabac, l'empaquetatge genèric o l'equiparació dels vapejadors als cigarrets convencionals. El full de ruta haurà de concretar-se més endavant en un paquet legislatiu que es tramitarà al Congrés.

També et pot interessar

stats