El Ministeri de Sanitat aprova finalment el pla antitabac amb el consens de les comunitats autònomes del PP

Mónica García ha celebrat l’acord i ha assegurat que el pla es materialitzarà en la regulació dels espais sense fum i l’empaquetatge

Imatge d'arxiu d'un senyal que prohibeix fumar
Imatge d'arxiu d'un senyal que prohibeix fumar / Pisit Koolplukpol
05 d'abril 2024 - 18:30

El Ministeri de Sanitat ha aprovat finalment el Pla Integral de Prevenció del Tabaquisme 2024-2027 amb l'aval de totes les comunitats autònomes, també les del Partit Popular, que han assegurat estar “molt satisfetes” per aquest dia tan “important” per a la lluita contra el tabac. “Des de hui, aquest pla és una realitat i aquest assoliment és un motiu d'orgull nacional”, ha emfatitzat la ministra Mónica García, al final del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, que ha culminat amb un clima molt diferent del d’aquest matí.

Un pla que, ha continuat, “emana del treball de totes les comunitats autònomes”, que finalment han donat suport al text, i que “ara toca” materialitzar en una sèrie d'iniciatives legislatives, incloent-hi les que regularan els nous espais sense fum o l'empaquetatge genèric.

El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha destacat el compromís del Ministeri de Sanitat per a aconseguir el finançament del pla antitabac, "en vincular la fiscalitat associada a l'increment del preu del tabac al tractament de patologies derivades del seu consum". També ha reconegut l'esforç de totes les parts per tal d'arribar a un consens i "treballar de manera conjunta en la defensa i protecció de la salut de la ciutadania".

Precisament, ha sostingut que eixa defensa de la salut és la prioritat del Consell, i ha apuntat: "Estem a favor de les mesures que contempla en aquest sentit el Pla Integral de Prevenció i Control del Tabaquisme".

Comença el recorregut legislatiu

Perquè el pla siga una realitat, comença un llarg recorregut legislatiu, que anirà precedit del tràmit de consulta pública, en la qual "poden participar, per descomptat, les comunitats autònomes i tot aquell que vulga presentar alguna iniciativa".

Sanitat no creu en l'autoregulació dels espais lliures de fum que volien les comunitats del PP perquè "l'evidència científica diu que la voluntarietat no té efectes sobre la salut pública"; no obstant això, la ministra ha recordat que les autonomies "sempre han tingut la potestat de poder regular els seus espais", com a obligació o com a recomanació, i de fet moltes ja ho fan a les seues platges o parcs. Però correspon al ministeri "donar seguretat jurídica" perquè aquestes mesures "tinguen un aval jurídic".

En els espais privats, mentrestant, no es pot anar més enllà de les "recomanacions", per això el pla ha substituït aquest concepte pel "d'ús col·lectiu".

La Taula del Tabac lamenta que no s’haja consultat el sector

La Taula del Tabac ha lamentat que el Cisns haja aprovat el pla antitabac sense haver consultat al sector, tal com reclamava. "Ni la taula, ni cap dels seus membres, han sigut consultats en l'elaboració d'aquest Pla Integral de Tabaquisme. Si s'haguera consultat el sector, hauríem manifestat el nostre suport a moltes de les mesures del pla que hem conegut a través dels mitjans de comunicació, incloent-hi una major inspecció per a garantir el compliment de la legislació, campanyes de sensibilització per a combatre el tabaquisme i programes de promoció de la salut", asseguren.

Els metges d'atenció primària creuen que el pla ajudarà a previndre el consum de tabac

El coordinador del grup de treball de tabaquisme de la Societat Espanyola de Metges d'Atenció Primària (Semergen), Raúl de Simón, ha expressat la satisfacció de la societat mèdica per l'aprovació del pla, perquè consideren que ajudarà a previndre el consum de tabac i a abandonar l'hàbit."Entenem que ajudarà, des de l'àmbit sanitari, educatiu i normatiu a previndre el consum del tabac i, igualment, facilitarà l'abandó d'aquest als fumadors. Considerem que aquest pla és també un èxit de les societats científiques que, com Semergen, han sol·licitat i demandat des de fa dècades accions normatives i legislatives que protegiren la salut dels ciutadans", afig.

També et pot interessar

stats