Espanya trenca amb la davallada del consum de tabac dels últims vint anys, amb un 22% de fumadors

Els pneumòlegs consideren que les prohibicions i les campanyes de sensibilització són fonamentals per a combatre un hàbit que causa 63.000 morts 

Campanya que mostra una jove fumant / À Punt NTC

El 22,1% dels espanyols fuma i la gran majoria ho fa cada dia. De fet, ha augmentat el nombre de fumadors i es trenca la tendència a la baixa dels últims vint anys. Ara es consumeix més tabac escalfat i en vapejadors, sobretot la gent jove. Per als pneumòlegs, les prohibicions i les campanyes de sensibilització són fonamentals per a combatre aquest hàbit que causa 63.000 morts a tot Espanya.

L'última campanya antitabac inclou directament tots aquells mecanismes substitutius del tabac tradicional i que segons els pneumòlegs també creen addicció a la nicotina i problemes de salut. “Els vapejadors tenen additius, i les persones que el consumeixen absorbeixen una quantitat de molècules als pulmons que no se sap a la llarga quines conseqüències tindran”, assegura Javier Galiana, portaveu de l’Associació Espanyola de Deshabituació del Tabaquisme. 

De fet, el tabac continua sent la primera causa de mort en països occidentals. Dos científics reclamaven recentment en una prestigiosa publicació mèdica que l'OMS no potenciara el consum de vapejadors i calfadors de tabac com a substituts a la forma tradicional de fumar. “S’ha d’apujar el preu del tabac, regular la normativa de tot allò que estiga relacionat amb el tabac i apostar per més formació i educació”, detalla Galiana. 

A Espanya, el 13% dels adolescents reconeix que fa ús del vapejadors i que l'edat mitjana de l'inici de consum de tabac és de tretze anys. Cada vegada s'alcen més veus perquè la lluita continue i per a frenar el consum, que des del 2000 havia baixat del 32 al 20%, una tendència que ara s'ha esfumat.

També et pot interessar

stats