Algunes claus del pla antitabac: increment de la fiscalitat, empaquetatge genèric del tabac o equiparació dels vapejadors

Aquest full de ruta es materialitzarà quan el Ministeri de Sanitat definisca el paquet legislatiu 

Les claus del pla antitabac
Les claus del pla antitabac / Jaume R. Lloret

L’ampliació dels espais en els quals no es podrà fumar, l’increment de la fiscalitat, l’empaquetatge genèric o l’equiparació dels vapejadors al tabac tradicional són algunes de les mesures que s’han avançat del pla antitabac que aquest divendres ha aprovat el Ministeri de Sanitat en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut.

En la pràctica, el pla que ha tirat avant el departament de Mónica García, amb el consens de totes les comunitats autònomes —incloent les governades pel Partit Popular—, canvia poc la situació actual, ja que caldrà esperar al paquet legislatiu per a una vertadera transformació. El que realment fa és establir les bases sobre les quals se sustentaran les diferents iniciatives que s'escometran mitjançant decrets, reformes de la normativa actual o noves lleis.

En concret, les més immediates seran totes aquelles mesures que no impliquen legislació, moltes de les quals ja s'estaven implementant, com les relacionades amb campanyes de conscienciació o capacitació de professionals, i que amb aquest pla tindran des d'ara "més força".

Es podrà continuar fumant on està permés

Es podrà continuar fumant on està permés, fins que es prohibisca per llei. L'equip de Mónica García sempre ha advocat per vetar-ho en terrasses, marquesines o platges, però això haurà de quedar plasmat en una actualització de la llei antitabac del 2006, actualitzada el 2010, que haurà de negociar-se al Congrés i el Senat.

El que sí que s'ha fet en el pla és canviar el concepte d'espai “privat” per a substituir-lo per “espais d'ús públic o col·lectiu” perquè, com ha dit la ministra, en aquest àmbit no es pot anar més enllà de “recomanacions” i no es poden imposar prohibicions.

Les comunitats autònomes poden ampliar els espais sense fum

No obstant això, les comunitats autònomes podrien optar per promoure més espais sense fum. De fet, ja moltes ho estan fent, com Galícia, que ha estés les “platges sense fum” a parcs o ports. Així, mentre s’aprova la llei, si un territori vol autoregular espais, pot fer-ho, perquè "sempre han tingut la potestat" de poder fer-ho, com a obligació o com a recomanació. Però recorden que correspon al Ministeri "donar seguretat jurídica" perquè eixes mesures "tinguen un aval jurídic" i es garantisca el principi d'equitat, per la qual cosa quines seran en el futur les noves zones en les quals no es podrà fumar a tot Espanya "ho ha de decidir el poder legislatiu".

Els vapejadors s’equipararan al tabac convencional

L'estratègia pretén equiparar els dispositius electrònics al tabac convencional imposant restriccions a la venda i subministrament, així com requisits d'etiquetatge, fabricació i comercialització, de manera que només puguen comercialitzar-se en punts determinats, com ocorre amb els cigarrets. Així, la idea és, tal com recull el document, equiparar-ne la promoció i publicitat a la de les formes de consum més tradicionals tant en els dispositius que utilitzen líquids, cartutxos o recanvis amb nicotina com en els que no, perquè aquests últims "són els més usats per la població jove i són porta d'entrada al consum de tabac i l'addicció posterior". També ha introduït la prohibició dels vapejadors d'un sol ús. Però per a això també caldrà canviar les lleis.

Empaquetatge genèric del tabac

La restricció de l'ús de logotips, colors, imatges de la marca o informació promocional que no siguen el nom comercial o el nom del producte en un color i una lletra tipogràfica definits prèviament és una de les mesures que més controvèrsia ha causat entre les comunitats. Però això també requereix una reforma legislativa, en concret del reial decret del 2017 que regula determinats aspectes relatius a la fabricació, presentació i comercialització dels productes del tabac i els productes relacionats.

De fet, és la primera mesura amb la qual Sanitat estrenarà l'estratègia antitabac, traient "ja" a consulta pública la iniciativa, segons ha avançat el director general de Salut Pública i Equitat en Salut, Pedro Gullón.

Augment del preu mitjançant la fiscalitat

Per a reduir-ne el consum, el pla aposta també per l'augment del preu del tabac a través d'una pujada en la fiscalitat. Tampoc això canviarà de moment. Sanitat està negociant amb Hisenda, únic ministeri que té la competència de fer-ho, per a impulsar iniciatives que incrementen la fiscalitat i que aquells fons puguen destinar-se a mesures del pla en matèria de prevenció.

També et pot interessar

stats