El Regne Unit acusa Rússia d'intentar instaurar un règim afí a Ucraïna

Boris Johnson ha anunciat que enviarà el seu ministre de Defensa a Moscou i Rússia ha instat el Regne Unit a "cessar les provocacions"

Processó en el pont del riu Dnipro durant el Dia de la Unitat a Kíev, Ucraïna
Processó en el pont del riu Dnipro durant el Dia de la Unitat a Kíev, Ucraïna / Valentyn Ogirenko | Reuters

La ministra d'Afers Exteriors britànica, Liz Truss, ha acusat aquest dissabte Rússia d'intentar instaurar un règim afí a Ucraïna per al qual ja tindria fins i tot un nou president: Yevhen Murayev.

"La informació publicada hui fa palés l'abast de l'activitat russa, que busca subvertir Ucraïna, i dona una idea de com pensa el Kremlin", ha afirmat Truss en un comunicat oficial. "Rússia ha de desescalar i posar fi a les seues campanyes d'agressió i desinformació i assumir la via de la diplomàcia", ha recalcat.

El text aporta detalls sobre el suposat pla de Rússia per a imposar-hi un nou govern, encara que no especifica si per a fer-ho cal una invasió de forces russes.

"Com hem dit en repetides ocasions el Regne Unit i els nostres socis, qualsevol incursió militar russa a Ucraïna seria un enorme error estratègic amb greus conseqüències", ha afegit Truss.

Murayev, magnat dels mitjans de comunicació

Murayev, el nom citat per Londres, és un propietari de mitjans de comunicació que va ser diputat fins que un canvi en la legislació electoral va deixar sense representació el seu partit, per no arribar al mínim del 5 % en les eleccions del 2019. A més, es parla d'altres quatre polítics ucraïnesos que estarien vinculats amb els serveis secrets russos i que col·laboraven amb agents russos en l'elaboració del pla d'invasió. Entre ells està Mikola Azàrov, primer ministre amb l'expresident Víktor Ianukóvitx derrocat el 2014.

Azàrov va fugir llavors a Rússia per a establir un govern en l'exili malgrat l'ordre de detenció emesa en Interpol pel Govern ucraïnés per delictes de malversació i apropiació de fons públics.

També s'hi esmenta Vladimir Sivkovich, antic 'número dos' del Consell Nacional de Seguretat i Defensa d'Ucraïna, sancionat aquesta mateixa setmana pels Estats Units per col·laborar amb els serveis secrets russos. Igualment se cita Serhiy Arbuzov i Andriy Kluyev, antics viceprimers ministres amb Ianukóvitx.

Rússia insta el Regne Unit a deixar de difondre "disbarats"

El primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, ha anunciat que donarà instruccions al ministre de Defensa, Ben Wallace, perquè viatge a Moscou i es reunisca amb el seu homòleg rus, segons ha informat la cadena britànica Sky News.

El primer ministre britànic veu la crisi d'Ucraïna com "la major prova per a la unitat i la determinació d'Occident i l'Aliança Atlàntica en dècades".

Per la seua part, el Ministeri d'Exteriors de Rússia ha instat el Regne Unit a "cessar les provocacions" i deixar de difondre "disbarats", en una primera reacció a les acusacions britàniques. "La desinformació difosa pel Ministeri d'Exteriors del Regne Unit és una prova més que són precisament els països de l'OTAN, amb els anglosaxons al capdavant, els que es dediquen a escalar les tensions en relació amb Ucraïna", ha assenyalat el Kremlin, segons recull l'agència de notícies russa Sputnik.

En aquest context, Rússia ha acusat l'OTAN d'incrementar l'activitat militar prop de les seues fronteres, per argumentar que és "una amenaça per a la seua seguretat nacional" i defendre el "dret a moure forces dins del territori segons ho estime convenient".

Fonts estatunidenques haurien confirmat la informació, originada en els serveis secrets britànics, segons informa el diari The New York Times citant dues fonts oficials. Una portaveu del Consell Nacional de Seguretat estatunidenca, Emily J. Horne, ha qualificat de "molt preocupant" aquest tipus de "complots". "El poble ucraïnés té el dret sobirà a decidir el seu propi futur. Fem costat als nostres socis triats democràticament a Ucraïna", ha indicat.

També et pot interessar

stats