Les protestes al Perú ja sumen 22 morts
Aquest divendres s’ha instaurat el toc de queda a 15 províncies, que s'afig a l’estat d’emergència, en vigor a tot el país andí
Els enfrontaments de manifestants amb la policia en el departament peruà de Junín d’aquest divendres s’han saldat amb dues noves víctimes mortals que se sumen a la vintena de morts ocasionades per la repressió de les protestes que recorren el país. El nombre de víctimes ascendeix a 22, entre les quals hi ha almenys tres menors d'edat.
A més, el Ministeri de Salut del país andí ha anunciat aquest divendres que 63 persones es mantenen hospitalitzades després de les protestes, de les quals 26 es troben en Ayacucho, al sud del país, on dijous els protestants van intentar prendre l'aeroport, un fet que va provocar que els militars obriren foc contra ells.
Les protestes que van començar a intensificar-se diumenge passat reclamen el tancament del Congrés, la renúncia de la nova presidenta Dina Boluarte i la convocatòria d'una assemblea constituent entre altres reclams.
L’expresident Pedro Castillo, empresonat per un delicte de rebel·lió arran del frustrat autocolp d'estat que va motivar que el Congrés el destituïra i reemplaçara per Dina Boluarte, és vist pel sud rural del país com el primer representant real disposat a defendre els seus interessos des del poder. Una destitució que, tot i els casos de corrupció que han marcat el seu breu govern, no estan disposats a acceptar fàcilment, i acusen Boluarte de traïdora.
A regions com Cusco, epicentre de les protestes, el 80% de l’electorat va votar per Castillo en les darreres eleccions.
La capital del país, Lima, ha sigut l’escenari aquest divendres de la confluència d’aquests manifestants opositors al nou govern, i dels seus simpatitzants durant la denominada Marxa per la Pau, organitzada per a donar suport a Boluarte i a les forces armades.
El govern de Boluarte va decretar aquest dimecres l'estat d'emergència a tot el país per a 30 dies, la qual cosa implica la suspensió dels drets de reunió, d'inviolabilitat del domicili i el de llibertat de trànsit, entre altres.
A més, aquest divendres va començar el toc de queda nocturn a quinze províncies peruanes durant cinc dies. Amb aquestes mesures es pretenen controlar els actes de vandalisme i violència comesos en les manifestacions.
"Lamente els tràgics esdeveniments que han segat la vida de diversos compatriotes en diverses regions del país. Això ha de parar", va emfatitzar Boluarte aquest divendres en una cerimònia de graduació d'oficials d’una escola militar. En aquest sentit, el govern va reafirmar el seu "suport incondicional" a l'actuació de les forces armades i de la Policia Nacional en les protestes.
La presidenta ha convocat els líders de les esglésies catòlica, cristiana i evangèlica per a instaurar una taula de diàleg en cadascuna de les regions que s'han mobilitzat, per a escoltar les demandes dels representants que encapçalen les marxes.