El Perú declara l'estat d'emergència en tot el país durant 30 dies

La mesura implica la suspensió dels drets de reunió, d'inviolabilitat del domicili i el de llibertat de trànsit, entre altres

Membres de la Policia de Perú vigilen als manifestants i simpatitzants de l'expresident del país, Pedro Castillo
Membres de la policia del Perú vigilen els manifestants i simpatitzants de l'expresident del país, Pedro Castillo / Aldair Mejia / Efe

El govern peruà ha pres aquest dimecres la decisió de declarar l'estat d'emergència en tot el país per 30 dies, la qual cosa implica la suspensió dels drets de reunió, d'inviolabilitat del domicili i el de llibertat de trànsit, entre altres. Tots quedaran anul·lats mentre s’avalua la possibilitat de declarar un toc de queda.

“S'ha acordat l'estat d'emergència a tot el país, a causa dels fets vandàlics i violents, presa de carreteres i camins que ja són actes que s'estan estabilitzant i requereixen una resposta contundent i d'autoritat”, ha dit el ministre de Defensa, Alberto Otarola. Aquestes declaracions són en resposta a les protestes antigovernamentals per la destitució de l'expresident Pedro Castillo, en les quals han mort almenys set persones.

El Perú viu dies de molta tensió després que el predecessor, Pedro Castillo, intentara tancar el Congrés amb un autocolp d'estat fallit. Les manifestacions de protesta que esclataren diumenge al Perú contra l'actual presidenta, Dina Boluarte, i el Congrés visqueren aquest dimarts un nou nivell màxim de violència amb huit víctimes mortals dilluns, un centenar de policies ferits i l'atac a dos canals de televisió a Lima, la capital.

També et pot interessar

stats