Detenen el president del Perú després de dissoldre el Congrés i instaurar un govern d'emergència

Poc abans de les 22 hores d'aquest dimecres a Espanya, Dina Boluarte ha jurat el càrrec de presidenta de la República del Perú

Dina Boluarte jura el càrrec
Dina Boluarte jura el càrrec / Reuters (Sebastian Castaneda)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
07 de desembre 2022 - 18:50 Actualitzat: 07 de desembre 2022 - 22:51

El president del Perú, Pedro Castillo, ha quedat detingut aquest dimecres i està a la seu de la prefectura de la policia de Lima, poc després de destituir-lo el Congrés i de ser majoritàriament acusat d'haver intentat perpetrar un colp d'estat. I poc abans de les 22 hores d'aquest dimecres a Espanya, Dina Boluarte ha jurat el càrrec de presidenta de la República del Perú.

La crisi s'ha destapat aquesta vesprada, quan Castillo ha decretat la dissolució temporal del Congrés i ha instaurat un govern d'emergència nacional, hores abans que el Parlament debatera una moció de vacant (destitució) en contra seua que podria haver-lo apartat de la prefectura de l'Estat. "Es dicten les mesures següents: dissoldre temporalment el Congrés de la República i instaurar un govern d'emergència excepcional", ha dit Castillo en un missatge a la nació que no ha anunciat prèviament el seu equip de comunicació ni en les xarxes socials.

Amb una tremolor evident a les mans, el polític ha anunciat que també dicta "convocar eleccions en el termini més breu per a un nou Congrés amb facultats constituents per tal d'elaborar una nova Constitució en un termini no més llarg de nou mesos". També ha ordenat un toc de queda en tot el país des d’aquest dimecres a les 22 hores. Castillo ha afegit que "tots aquells que posseeixen armament il·legal hauran d'entregar-lo a la Policia Nacional en el termini de 72 hores" i que "qui no ho faça, comet delicte sancionat amb pena privativa de la llibertat que s'establirà en el decret llei respectiu". També ha dictat que la Policia Nacional, "amb auxili de les forces armades, dedicarà els esforços a combatre la delinqüència, la corrupció i el narcotràfic. A aquest efecte se la dotarà dels recursos necessaris".

Pedro Castillo va assumir la presidència del Perú al juliol de l'any passat per al període 2021-2026, després de jurar el càrrec davant del Congrés de la República i rebre la simbòlica banda presidencial de la presidenta del parlament, María del Carmen Alva.

Hores després de l'anunci del dirigent peruà, el ple del Congrés ha citat la vicepresidenta del Perú, Dina Boluarte, perquè jure com a nova cap d'Estat, en reemplaçament del destituït Pedro Castillo, i s'ha convertit, d'aquesta manera, en la primera governant de la història del país andí.

Boluarte ha jurat el càrrec per "Déu, la Pàtria i la Constitució", fins al final del mandat de l'actual període de govern. Ha afegit que entre els seus compromisos està el de "defendre" la sobirania nacional i que "complirà i farà complir" la Constitució i les lleis del seu país. Ha afirmat que "abans que política, soc ciutadana i mare peruana, que tinc coneixement ple de la responsabilitat que la història em posa damunt dels muscles".

A l'acte han assistit congresistes i altes autoritats dels poders de l'Estat i de les forces armades, que han sigut ovacionats per haver anunciat que respectarien la successió constitucional al país.

Legisladors denuncien un colp d'estat

Els legisladors de diferents bancades de la cambra han denunciat aquesta decisió com un colp d’estat. "Aquesta decisió configura un colp d'estat i s'allunya de tots els marcs constitucionals", ha declarat la legisladora esquerrana Ruth Luque, l'agrupació de la qual ha secundat habitualment la permanència de Castillo en el poder.  Fins i tot la vicepresidenta del Perú, Dina Boluarte, ha assegurat que el tancament del Congrés i la conformació d’un govern d’emergència constitueixen un colp d’estat. 

Minuts després de l’anunci, la fiscal general del Perú, Patricia Benavides, ha rebutjat "de manera emfàtica tot el trencament de l'orde constitucional" que es puga presentar al seu país.

Els ministres peruans d'Economia, Relacions Exteriors i Treball ja han anunciat la renúncia, pocs minuts després de dissoldre's el Congrés. A través dels comptes de Twitter respectius, els titulars d'aquestes carteres, Kurt Burneo, César Landa i Alejandro Salas, respectivament, han fet pública la decisió d'eixir de l'executiu al·legant "inclinació als valors democràtics" i constitucionals.

També han presentat la dimissió l’ambaixador peruà davant de les Nacions Unides, Manuel Rodríguez Cuadros, i el representant peruà davant de l'Organització d'Estats Americans (radicat a Washington), Harold Forsyth. 

Espanya condemna la "ruptura de l'orde constitucional" 

El govern espanyol ha condemnat "la ruptura de l'orde constitucional" duta a terme al Perú. En un comunicat, el Ministeri d'Afers Estrangers ha expressat la ferma condemna pel pas que ha fet Castillo i s'ha congratulat "pel restabliment de la normalitat democràtica", després que el Congrés del Perú ha aprovat en sessió extraordinària una moció de censura contra Castillo per incapacitat moral. 

"Espanya sempre estarà del costat de la democràcia i la defensa de la legalitat constitucional", ha recalcat l’executiu espanyol en el comunicat.

També et pot interessar

stats