Una onada de violència sacsa el Perú, amb set morts i un centenar de policies ferits

L'expresident Castillo assegura que està "segrestat" i acusa d'"usurpadora" la successora, Dina Boluarte

Diverses persones atenen un manifestant colpejat per un projectil durant les protestes
Diverses persones atenen un manifestant colpejat per un projectil durant les protestes / Michael Macdonald (Reuters)

Les manifestacions de protesta que esclataren diumenge al Perú contra la presidenta, Dina Boluarte, i el Congrés han tocat un nou nivell màxim de violència amb set víctimes mortals dilluns, un centenar de policies ferits i l'atac a dos canals de televisió a Lima, la capital.

La defensora del Poble, Eliana Revollar, ha confirmat que en les últimes 24 hores ha augmentat a set la xifra de persones que han perdut la vida en enfrontaments entre la policia i manifestants que demanen la renúncia de Boluarte i el tancament del Parlament. La crisi va desencadenar-se quan la cambra legislativa va destituir l'expresident Pedro Castillo després que ell intentara dissoldre-la sense èxit i anunciara un autocolp d'Estat. "Han sigut dues jornades molt lamentables amb un balanç de set persones mortes [...], dues d'elles menors d'edat, i tots per projectils d'armes de foc", ha dit Revollar al canal Epicentro TV.

Els enfrontaments més violents tenen lloc en el sud del país, concretament en els departaments d'Apurímac i Arequipa. En set províncies d'aquesta primera regió hi ha tal convulsió social i tensió, amb almenys quatre manifestants morts, que el govern peruà ha hagut de decretar l'estat d'emergència per a mantindre "l'orde intern".

L'enfrontament entre manifestants i forces de seguretat s'ha saldat amb un total de 119 policies ferits en tot el país, segons ha revelat el cap de la Direcció contra el Terrorisme (Dircote) de la Policia Nacional, Óscar Arriola. Alguns estan greus pels colps que han rebut i almenys un té ventilació mecànica per la gravetat del seu estat.

A Andahuaylas, província del departament d'Apurímac, els manifestants han atacat catorze comissaries i, en una seu policial, els efectius van ser agredits amb explosius, segons ha assenyalat Arriola. El cap de la Dircote creu que darrere de les protestes també "està (el grup terrorista) Sendero Luminoso, el Movadef (Moviment per l'Amnistia i Drets Fonamentals) i altres organismes generats pel marxisme-leninisme", que han "infiltrat" membres i exconvictes per terrorisme en les mobilitzacions.

En alguns punts, han atacat els agents amb artefactes pirotècnics i amb un queso, nom amb el qual es coneix un explosiu de fabricació casolana que conté dinamita i perdigons. Dos dels ferits es troben amb "pronòstic reservat" i tres, amb ferides múltiples.

Atacs a la premsa

Durant la darrera jornada, les protestes també s'han sentit a Lima, la capital del Perú. Grups de manifestants han atacat la seu del Ministeri Públic, així com els locals del canal América Televisión i de Panamericana Televisión, a més d'un vehicle de l'emissora de Radio Exitosa.

Boluarte, "usurpadora"

Per la seua banda, l'expresident peruà Pedro Castillo ha publicat aquest dilluns una carta des del centre d'arrest, al qual el traslladaren després de l'autocolp d'Estat fallit. En la missiva assegura que està "segrestat" i titlla d'"usurpadora" la mandatària Dina Boluarte, que va assumir la prefectura d'Estat després que el Congrés el destituira a ell.

"Els parle en el tràngol més difícil del meu govern, humiliat, incomunicat, maltractat i segrestat, però així revestit de la confiança i lluita de vostés, de la majestat del poble sobirà, però a més infós pel gloriós esperit dels nostres ancestres", assenyala una carta signada per ell i publicada en el seu compte de Twitter.

Hores abans, la fiscal general del Perú, Patricia Benavides, havia presentat davant del Parlament una denúncia constitucional contra Castillo i tres ministres per la presumpta comissió de delictes com ara rebel·lió i conspiració.

També et pot interessar

stats