La presidenta del Perú declara l'estat d'emergència i proposa avançar les eleccions a l'abril del 2024

Boluarte rebutja la confrontació que ha pres els carrers del país i tracta de sufocar les protestes, en les quals han mort ja dues persones

Agents de Policia tracten d'apagar una foguera en el carrer durant les protestes contra Boluarte, a Lima
Agents de policia tracten d'apagar una foguera al carrer durant les protestes contra Boluarte, a Lima / Sebastian Castañeda (Reuters)

La presidenta del Perú, Dina Boluarte, ha llançat aquesta matinada un missatge institucional per a intentar sufocar l'onada de protestes derivada de la crisi política esclatada al país, després que el predecessor, Pedro Castillo, intentara tancar el Congrés amb un autocolp d'estat fallit. Les mobilitzacions en suport de l'exmandatari, que ha sigut destituït i detingut, han augmentat la intensitat en les darreres hores fins al punt que ja s'han cobrat la mort de dues persones a mans de les autoritats en el sud del Perú. Minuts després de la mitjanit, Boluarte ha declarat l'estat d'emergència en aquesta zona i ha anunciat que enviarà al Parlament un projecte de llei per a avançar les eleccions a abril de 2024, com reclamen els manifestants.

"He decidit assumir la iniciativa per a aconseguir un acord amb el Congrés per a avançar les eleccions generals per a l'abril del 2024. En els pròxims dies remetré un projecte de llei d'avançament de les eleccions", ha dit en una al·locució. La mandatària peruana va assumir el càrrec dimecres en reemplaçament de Pedro Castillo, destituït pel Congrés després de dictar la dissolució del Parlament, anunciar la conformació d'un executiu d'emergència que governaria per decret, convocar una assemblea constituent i reorganitzar el sistema de justícia.

En aquest sentit, Boluarte assegura que pren la decisió d'avançar els comicis i no acabar el mandat el juliol de 2026, tal com havia previst inicialment, en interpretar "de la manera més àmplia la voluntat de la ciutadania i, en conseqüència, amb la responsabilitat que implica l'exercici" del govern. La nova presidenta ha declarat que l'aprovació d'aquesta llei implica reformes constitucionals "que haurien d'aprovar-se per al procediment més expeditiu". "En el lapse de l'hora actual fins a la data de realització de les eleccions generals anticipades, el meu govern promourà, així mateix, la concertació en el Congrés de la República d'una llei de reforma del sistema polític que permeta (...) comptar amb un sistema democràtic de govern més eficient, transparent i participatiu", ha assenyalat. Amb aquesta norma espera que quede al marge "tota la pràctica de corrupció i amb partits polítics legitimats per la participació ciutadana".

"Invoque totes les forces polítiques del país, de les regions i les províncies, les autoritats, la societat civil i el poble peruà a participar en aquest procés perquè una ona de voluntat democràtica i responsabilitat nacional ens guie i oriente, per a establir les bases legals, institucionals i de vida democràtica d'un Perú unit, lliure i amb justícia social", ha finalitzat la dirigent.

Des que van detindre l'expresident Castillo per rebel·lió, els carrers del Perú s'han convertit en un polvorí. Els seus seguidors demanen que l'alliberen i reclamen a Boluarte que convoque eleccions. Diversos piquets han bloquejat la carretera Panamericana, que travessa el continent sud-americà, en múltiples punts, i organitzacions en suport a Castillo han convocat una vaga popular indefinida a partir de dilluns.

Aproven llevar l'aforament especial a Castillo

Durant la matinada, el Congrés peruà ha donat llum verda al projecte de resolució legislativa que autoritza l'alçament d'un fur especial a l'expresident Castillo, denunciat per la Fiscalia pel presumpte delicte de rebel·lió després d'ordenar el tancament del Parlament i la instal·lació d'un govern d'emergència.

Aprovat per 67 vots a favor i 45 en contra, el document proposa alçar la prerrogativa d'avantjuí polític a Castillo i donar lloc a una causa penal, ja que el mandatari destituït té vigent una detenció preventiva de manera flagrant de set dies, que venç dimecres.

En un ple extraordinari molt tens i esbroncat, en el qual fins i tot un parlamentari defensor de Castillo ha agredit un detractor, la cambra legislativa ha debatut l'ofici del Ministeri Públic en el qual informava sobre les diligències preliminars contra l'exdirigent, l'expresidenta del Consell de Ministres Betssy Chávez i l'exministre de l'Interior Willy Huerta.

També et pot interessar

stats