L'expresident del Perú, detingut per rebel·lió i conspiració després d'intentar decretar un govern d'excepció

Pedro Castillo ha sigut destituït i traslladat a la mateixa presó on compleix condemna des de 2007 Alberto Fujimori

Enfrontaments entre manifestants i la Policia a Lima, aquest dimecres
Enfrontaments entre manifestants i policia a Lima, aquest dimecres / Stringer (Reuters)

La crisi política esclatada al Perú arran de l'autocolp frustrat del ja expresident, Pedro Castillo, ha sumit el país en una incertesa profunda. El dirigent ha finalitzat un mandat de tan sols any i mig ple de turbulències. Ara ha sigut destituït després de l'intent de dissoldre el Congrés, hores abans que la cambra votara una moció de censura contra ell, i després d'intentar imposar per decret un govern d'excepció en el país. La maniobra, titllada majoritàriament de colp d'estat, ha provocat una onada de rebuig i renúncies fins i tot dins del seu gabinet mateix, que li ha donat l'esquena.

La policia, seguint ordes del ministeri públic, ha detingut Castillo i la Fiscalia de la Nació ha obert una investigació preliminar per presumpta comissió de delictes de rebel·lió i conspiració. Després de declarar, han traslladat Castillo en helicòpter al penal de Barbadillo, el mateix centre on està tancat des de 2007 el també expresident Alberto Fuijimori complint una condemna de 25 anys de presó.

"El Ministeri Públic ha dirigit aquesta vesprada la detenció de Pedro Castillo Terrones pel presumpte delicte de rebel·lió, regulat en l'article 346 del Codi Penal, per infringir l'orde constitucional", ha informat la Fiscalia en un comunicat aquest dimecres. Segons l'article 346 de la legislació peruana, el delicte de rebel·lió és definit com "el que s'alça en armes per a variar la forma de govern, deposar el govern legalment constituït o suprimir o modificar el règim constitucional" i recull que "serà reprimit amb pena privativa de llibertat no menor de deu ni major de vint anys i expatriació".

Després d'arrestar-lo i posar en marxa les diligències de la investigació, el ministeri públic ha dut a terme operatius simultanis en el Palau de Govern, la Presidència del Consell de Ministres i diversos ministeris per a buscar proves contra l'expresident, al qual ha processat per rebel·lió i conspiració. Segons ha informat a través de Twitter, l'objectiu de les actuacions és "recaptar elements de convicció" respecte a les diligències que se segueixen contra ell.

La fins ara vicepresidenta del Perú, Dina Boluarte, s'ha convertit de rebot en la primera dona a presidir el país. Després de jurar el càrrec en el Parlament aquesta advocada de tradició esquerrana ha fet una crida a totes les forces polítiques per a establir una treva i formar un govern d'unitat nacional. A més, s'ha compromés a lluitar "pels nadius i exclosos". "Assumisc el càrrec de presidenta constitucional de la República sent conscient de l'enorme responsabilitat que em toca i la primera invocació, com no podia ser d'una altra manera, és convocar la més àmplia unitat de totes i tots els peruans", ha proclamat Boluarte davant del ple del Congrés.

Mentre la cambra legislativa ha viscut una jornada d'autèntic voltatge, en els carrers de la capital es manifestaven partidaris i detractors del ja expresident peruà. Un xicotet grup s'ha enfrontat davant del centre on ha estat retingut l'exmandatari a Lima, la capital, durant unes hores. Els cossos de la policia peruana han hagut d'intervindre amb gasos lacrimògens i detindre alguns manifestants per a poder alliberar la cèntrica avinguda d'Alfonso Ugarte, segons reporta Efe. Amb pals, banderes i altres objectes un reduït grup de violents s'ha enfrontat a colps i espentes davant de la comissaria.

Castillo era, fins fa un any i mig, un mestre i sindicalista desconegut a Lima, el centre polític i de poder del Perú. Des d'una remota localitat de l'interior, va aconseguir arribar a la presidència del país. Una història que s'ha acabat aquest dimecres després d'una trajectòria erràtica, amb més de quaranta canvis en el govern, i denúncies reiterades de corrupció.

També et pot interessar

stats