Castillo busca asil a Mèxic mentre que el nou govern del Perú comença a perfilar-se

La nova presidenta, Dina Boluarte, assumeix un país inestable amb el repte d'aconseguir governabilitat amb un Congrés en contra i poder acabar la legislatura

Protestes a Lima, la capital, després de la destitució de Castillo per a demanar noves eleccions presidencials
Protestes a Lima, la capital, després de la destitució de Castillo per a demanar noves eleccions presidencials / Sebastián Castaneda (Reuters)

La nova presidenta del Perú, Dina Boluarte, ha començat ja a moure's per a teixir les primeres aliances polítiques de cara a la conformació del futur govern del país. A penes 24 hores després d'assumir la prefectura de l'Estat i reemplaçar l'expresident Pedro Castillo, ha posat en marxa una ronda de diàleg amb diversos grups del Congrés que abasten tot l'espectre ideològic, un treball de negociacions que ha de cristal·litzar en el gabinet ministerial que ella mateixa encapçalarà.

Boluarte, antiga aliada i vicepresidenta en l'executiu liderat per Castillo, l'ha substituït després que ell dissolguera el parlament, de majoria opositora, per a intentar decretar un govern d'emergència nacional. Una maniobra polèmica que moltes veus han interpretat com un autocolp d'estat, que s'ha saldat amb l'expresident destituït i arrestat, i que ha sumit el Perú en una crisi política greu. Castillo està ara en presó provisional i la Fiscalia l'investiga per conspiració i rebel·lió.

Des del penal on l'han tancat, el mateix en què compleix condemna l'exmandatari Alberto Fujimori (1990-2000), ha ratificat una sol·licitud d'asil al govern de Mèxic a través de l'ambaixador del país. "L'ambaixador Pablo Monroy em reporta des de Lima que ha pogut entrevistar-se a les 13:20 hores (17:20 GMT) amb Pedro Castillo al centre penitenciari. L'ha trobat bé físicament i en companyia de l'advocat", ha escrit en Twitter el secretari de Relacions Exteriors de Mèxic, Marcelo Ebrard. Les autoritats mexicanes han arrancat ja les consultes amb les homòlogues peruanes per a abordar la petició d'asil.

El recentment destituït president estarà detingut preliminarment, almenys, fins al pròxim 13 de desembre, segons ha ordenat aquest dijous un jutge suprem que declara fundat el requeriment fiscal que sol·licitava la mesura mentre està oberta la investigació per la presumpta comissió del delicte de rebel·lió.

Castillo, un mestre rural que va guanyar les eleccions per a l'esquerra en 2021, va anunciar dimecres passat la dissolució del Congrés i la instauració d'un govern d'emergència nacional, cosa que es va interpretar àmpliament com un colp d'estat. Això va precipitar que el Parlament el destituïra per "permanent incapacitat moral". Immediatament després, mentre es dirigia a l'ambaixada de Mèxic a Lima, el ja exmandatari va ser arrestat per la mateixa escorta i l'aleshores vicepresidenta Boluarte va assumir la presidència del país.

A l'espera d'esclarir si Castillo obtindrà finalment asil a Mèxic, les negociacions per a constituir el pròxim govern del Perú avancen. Boluarte, que s'ha convertit de rebot en la primera dona presidenta en la història del país, té entre els principals reptes aconseguir la governabilitat i crear ponts de diàleg amb un Congrés que està dominat per l'oposició. Segons ha informat el despatx presidencial a través d'un comunicat, la mandatària ha convocat cinc agrupacions parlamentàries de diferents colors polítics, en sintonia amb la crida a "treballar en unitat pel bé dels peruans". En concret, la nova cap d'Estat va citar en la residència presidencial els portaveus dels grups progressistes Canvi Democràtic i el Perú Bicentenari, del fujimorista Força Popular i dels conservadors de Som el Perú i Avança País.

També et pot interessar

stats