La Fiscalia peruana demana 18 mesos de presó preventiva per a Pedro Castillo

La justícia del país ja ha aprovat un procés contra l'expresident per rebel·lió i ell nega els delictes

Enfrontament entre manifestants i policia a Lima, Perú
Enfrontament entre manifestants i policia a Lima, capital del Perú / Alessandro Cinque (Reuters)

La Fiscalia del Perú demana díhuit mesos de presó preventiva per a l'expresident Pedro Castillo, segons ha informat a Efe una font vinculada a la investigació oberta a l'exmandatari per la presumpta comissió d'un delicte de rebel·lió, arran del frustrat autocolp d'estat que va motivar que el Congrés el destituïra.

El fiscal suprem, Uriel Terán, encarregat del despatx de la Segona Fiscalia Suprema Transitòria Especialitzada en Delictes Comesos per Funcionaris Públics, és qui ha presentat el requeriment. En aquest document s'ha inclòs l'exprimer ministre i assessor jurídic de Castillo, Aníbal Torres, i es presenta després que el poder judicial haja autoritzat la demanda del ministeri públic per a iniciar la investigació preparatòria a Castillo.

A més, la sol·licitud de presó preventiva obri la possibilitat que es prolongue la detenció preliminar que compleix l'expresident peruà, que en principi culminarà al migdia d'aquest dimecres, encara que la decisió és competència de les autoritats judicials.

L'emissora RPP agrega que el poder judicial ha programat l'audiència per a avaluar el requeriment fiscal, que estarà a càrrec del jutge suprem Juan Carlos Checkley, des de les 09:30 hores (15:30 hora peninsular) de dimecres. El magistrat ja ha aprovat formalitzar la investigació preparatòria contra Castillo i l'exprimer ministre Torres per la presumpta comissió del delicte de rebel·lió.

En concret, la resolució de Checkley precisa que s'investigarà l'exdirigent com a presumpte coautor dels delictes de rebel·lió i conspiració, així com presumpte autor dels delictes d'abús d'autoritat i greu pertorbació de la tranquil·litat pública. A Torres, en condició d'assessor de la presidència del Consell de Ministres en el moment dels fets, se l'investigarà com a suposat coautor en els delictes de rebel·lió i conspiració. Però, a diferència del que ha passat amb Castillo, ell està lliure i ha passat a la clandestinitat en conéixer l'acusació en contra que li ha presentat la fiscal general peruana, Patricia Benavides. El ministeri públic ha qualificat de "complex" el procés, que durarà huit mesos.

Dimarts, el jutge suprem César San Martín va rebutjar l'apel·lació que la defensa de Castillo va presentar contra la detenció preliminar i ha assenyalat, d'acord amb el que planteja la Fiscalia, que poden processar l'exmandatari almenys per temptativa del delicte de rebel·lió o conspiració, càrrecs pels quals enfrontaria entre cinc i deu anys de presó. Durant l'audiència, Castillo va expressar, en forma remota des de la presó, que no ha comés "cap delicte de conspiració ni rebel·lió" i va sostindre que està "detingut injustament i arbitràriament".

Els poders de l'Estat demanen "restablir l'orde"

El Consell d'Estat peruà, conformat pels màxims representants de tots els poders i organismes autònoms, ha expressat aquest dimecres suport al govern de la presidenta Dina Boluarte i ha demanat "restablir l'orde públic" al país, convulsionat per una greu crisi política i social.

El Perú afronta, des del cap de setmana passat, una escalada de protestes i manifestacions violentes, que en nombrosos casos han desencadenat actes vandàlics i que, fins al moment, s'han saldat amb set morts a les regions meridionals d'Apurímac i Arequipa i vora 130 policies ferits. El ministre de Defensa, Alberto Otárola, ha anunciat que el govern declararà en emergència la xarxa viària i que les forces armades protegiran punts estratègics del país (per exemple, aeroports o centrals hidroelèctriques) en resposta a les protestes violentes originades arran del frustrat colp d'estat que va motivar la destitució de l'expresident Pedro Castillo.

També et pot interessar

stats