Els positius creixen un 46% en una setmana en la UE, que continua en risc elevat de contagis

Àustria imposa la mascareta FFP2 en exteriors i altres països tornen a valorar noves restriccions per a frenar la variant òmicron

Dos agents de policia avancen pel centre de Bremen, a Alemanya, on els escolars tornaran als col·legis de manera presencial
Dos agents de policia avancen pel centre de Bremen, a Alemanya, on els escolars tornaran als col·legis de manera presencial / Reuters

El color roig continua dominant en el mapa de contagis per coronavirus a la Unió Europea, que manté la majoria de països en risc elevat. Els positius han crescut un 46% els últims dies, segons l'informe setmanal del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC), que va recollir dades entre el 27 de desembre i el dos de gener.

La incidència mitjana arrossega almenys dues setmanes a l'alça de manera generalitzada i en els últims set dies se situa en 1.253 nous casos per cada 100.000 habitants (1.381 a Espanya). Per contra, tot i continuar en nivells elevats, la taxa de mortalitat ha caigut lleugerament a 50,6 persones per cada milió d'habitants, un 9% menys que la setmana anterior.

Deu països (Dinamarca, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Islàndia, Irlanda, Letònia, Luxemburg i Malta) travessen per una situació de preocupació molt alta per a l'organisme europeu; 18 (inclosa Espanya), de preocupació alta, i dos (Àustria i Romania) moderada.

En aquest escenari, els estats debaten la possibilitat de mesures més dràstiques i noves restriccions. El pas més significatiu l'ha donat Àustria, que imposarà la mascareta FFP2 en espais exteriors quan no es puga mantindre la distància de seguretat. "La variant òmicron és contagiosa també a l'aire lliure", segons va explicar el canceller Karl Nehammer, per a justificar l'obligatorietat al carrer.

El país, que des de novembre impedeix l'accés a les persones no vacunes a les botigues essencials i els restaurants, ha anunciat que intensificarà també els controls als locals comercials, però també reduirà el temps de quarantena a qui haja rebut la tercera dosi.

Alemanya es planteja vetar els no vacunats en restaurants

A la veïna Alemanya, el canceller Olaf Scholz ha convocat aquest divendres els caps de govern dels estats per a valorar noves mesures, començant per la regla 2Gplus, per a limitar l'accés als restaurants a persones no vacunades o sense dosi de reforç.

Portugal ha prorrogat fins al 14 de gener els controls fronterers i altres mesures i restriccions, com l'obligatorietat del teletreball. Tanmateix, mantindrà la tornada a les aules el dilluns 10 de gener, tal com havia previst, en paral·lel a una campanya de vacunació de la població infantil i el professorat.

La tornada als centres educatius és ara mateix el principal maldecap en molts països. Itàlia ha rebutjat ajornar-lo, com havien demanat per carta un miler de professors, i ha advertit que vora 80.000 docents i efectius del personal educatiu estan en aïllament. A Alemanya el govern aposta per la presencialitat, encara que es realitzaran tests d'antígens setmanals a les aules.

Per aquestes proves d'antígens també advoquen a França, que té el 7% del professorat aïllat pels contagis, i on es faran tests a tot l'alumnat dels grups on es detecte un positiu. En cas de donar negatiu, l'estudiant podrà continuar acudint a classe. Els negatius s'aïllaran. Una iniciativa semblant aplicarà el govern grec, que oferirà tests perquè se'ls puguen fer a casa tots els alumnes i els professors contagiats. Els que no estiguen vacunats, hauran de costejar-se'l ells.

Els Països Baixos, per la seua banda, també recuperaran la presencialitat de l'alumnat de primària i secundària després de les vacances de Nadal, però mantenen les classes en línia per a l'alumnat universitari.

També et pot interessar

stats