L'esperançador missatge de l'OMS sobre les vacunes: "Funcionen contra totes les variants"

La màxima autoritat sanitària del món constata que l'onada de contagis per òmicron segueix desbocada, però és molt menys letal

Un sanitari pren mostres a una pacient a l'Argentina, on s'han reportat quasi 100.000 casos de covid-19 aquest dijous
Un sanitari pren mostres a una pacient a l'Argentina, on s'han reportat quasi 100.000 casos de covid-19 aquest dijous / Agustin Marcarian (Reuters)

Les vacunes existents contra la covid-19 "funcionen contra totes les variants que circulen actualment". És l'esperançador missatge que ha llançat aquest dijous la cap de la cèl·lula anticovid de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Maria van Kerkhove, en un context marcat per l'explosió de contagis d'òmicron. La nova variant del coronavirus s'ha escampat per gran part del planeta a un ritme inèdit fins ara i està portant les estadístiques dels països a registres màxims de tota la pandèmia

Sense anar més lluny, aquest dijous l'organisme ha informat que l'última setmana, del 27 de desembre al 2 de gener, s'han comptabilitzat més de 9,5 milions d'infeccions en tot el món. És una xifra rècord de casos setmanals mundials des de l'inici de la crisi sanitària i que suposa un creixement del 70%.

L'explosivitat de l'onada quant a incidència del virus contrasta amb la davallada en la letalitat, ja que el nou report setmanal de l'OMS apunta que les morts continuen a la baixa. En concret, l'última setmana s'ha informat de 41.000 morts per covid al planeta, un 10% menys que els set dies anteriors. S'encadenen així quatre setmanes de descensos en aquest indicador, tot i que que en regions com Amèrica els contagis es van duplicar, segons l'informe epidemiològic.

Les xifres conviden a confiar que la pandèmia evolucione a formes menys letals, encara que el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha insistit en la primera roda de premsa de 2022 que continua sent prematur concloure que la variant òmicron siga una nova etapa més lleugera del coronavirus. "Aparenta ser menys greu que la delta, especialment en persones vacunades, però no s'ha de categoritzar com a lleu, perquè també està causant hospitalitzacions i està matant", ha advertit. 

Igualment, ha alertat que l'actual onada de contagis està posant en escac les xarxes sanitàries en tot el planeta: "El tsunami de casos és tan gran i ràpid que ha saturat els sistemes de salut de tot el món". Tedros ha assegurat que els rècords de contagis diaris segurament no reflecteixen el verdader abast de l'actual onada, ja que les xifres oficials no reflecteixen els positius que molta gent s'ha autodiagnosticat a casa, mentre que molts sistemes de salut col·lapsats no han pogut diagnosticar tots els casos sospitosos.

Les primeres evidències apunten que òmicron sembla reduir la capacitat de neutralització de les vacunes, cosa que explicaria el contagi de milers de persones que sí que havien rebut la injecció. No obstant això, l'epidemiòloga líder de l'OMS, Maria van Kerkhove, ha insistit que aquests fàrmacs "continuen sent molt efectius per a evitar formes greus de la malaltia i reduir les defuncions".

L'OMS ja vigila la nova variant detectada a França

La doctora Maria van Kerkhove ha aclarit també que des de l'organisme ja estan supervisant la subvariant B.1.640.2, detectada recentment a França i que té com a nom IHU. Segons ha detallat, "no està circulant molt activament" i "representa menys d'un 1% de les mostres a França".

També et pot interessar

stats