Mig Europa torna a despertar amb rècord de contagis per covid-19

La variant òmicron porta registres inèdits a diversos països i França reporta 335.000 casos en tan sols un dia

Diverses persones amb mascareta passegen pel Jardí de les Teuleries a París, França
Diverses persones amb mascareta passegen pel Jardí de les Teuleries a París, França / Gonzalo Fuentes (Reuters)

La pandèmia continua sense tocar sostre a Europa, que es desperta un dia més batent rècords de contagis impulsada per la variant òmicron. Vora la meitat de països del continent s'han despertat amb xifres màximes de casos positius inèdits fins ara, amb la pressió als hospitals en alça, en part, empentada pels ingressos de les persones no vacunades. Més enllà d'Espanya, la covid està deixant volums de contagis no vistos mai en els recomptes diaris a França, Portugal, Itàlia, els Països Baixos, Suïssa, Noruega o Turquia. 

Franca encapçala els registres, en termes absoluts, després que aquest dimecres anotara 335.000 infeccions. La xifra, nou màxim en la pandèmia, supera per més de 50.000 la comunicada el dia anterior (271.686). En vista del tsunami de contagis, l'Assemblea Nacional francesa ha adoptat aquesta matinada en primera lectura el projecte de llei per a introduir en el país el certificat de vacunació, que veta l'accés a bars, restaurants i llocs públics als vacunats contra el coronavirus. El text s'ha sigut aprovat finalment per 214 vots a favor, 93 en contra i 27 abstencions, després de tres dies de durs debats que van portar fins a dues ocasions a la suspensió de la sessió. 

El projecte passarà ara al Senat abans de tornar a l'Assemblea per a una adopció definitiva, però és poc probable que és promulgue per al 15 de gener, quan el govern preveia aplicar-lo. Amb aquesta nova mesura, tots els majors de 12 anys hauran de justificar que tenen la pauta de vacunació per a accedir a activitats d'oci, restaurants, fires i transport públic. Ja no serà possible mostrar un test negatiu, tret dels hospitals.

A Portugal les autoritats sanitàries han notificat 39.570 contagis de coronavirus, un nou màxim diari de tota la pandèmia, i la incidència a 14 dies ha superat per primera vegada els 2.000 casos per 100.000 habitants. Les quasi 40.000 infeccions reportades en l'últim butlletí de la Direcció General de Salut (DGS) portuguesa superen el rècord anterior, assolit el 31 de desembre, quan se n'havien notificat 30.829.

A Itàlia, on s'acaba d'aprovar la vacunació obligatòria per a la població major de 50 anys per a alleujar la pressió hospitalària i controlar els contagis, aquest dimecres han vorejat els 190.000 casos per primera vegada. Dos de cada tres hospitalitzats al país estan en cures intensives i la majoria són no vacunats. 

A Alemanya no hi ha rècord de positius aquest dimecres, però s'ha tornat a superar la barrera de 400 morts. Les últimes 24 hores s'han reportat 24.000 nous contagis, una xifra més baixa que la setmana passada que, tot i això, alerta sobre una nova pujada en la incidència.

També et pot interessar

stats