Òmicron arriba a registres màxims de contagis en diversos països

França frega els 180.000 casos en un dia, el Regne Unit els 130.000 i els Estats Units superen per primera vegada els 543.000

Diverses persones fan cua per a practicar-se un test diagnóstic de covid-19 en un punt mòbil a Nova York
Diverses persones fan cua per a practicar-se un test diagnòstic de covid-19 en un punt mòbil a Nova York / Brendan McDermid (Reuters)

La nova onada de la covid-19 que ha esclatat espentada per l'expansió d'òmicron deixa un degoteig constant de xifres rècord en tot el món. Pràcticament, no hi ha país on s'haja detectat la nova variant, identificada per primera vegada a Sud-àfrica a finals de novembre, que no estiga registrant volums de contagis sense precedents en tota la pandèmia. França, el Regne Unit, Itàlia, Portugal, Grècia, i també Espanya han superat en les últimes 24 hores els registres més elevats des que va començar la crisi sanitària.

Sols aquest dimarts França ha notificat quasi 180.000 casos —179.807—, una dada rècord que supera amb escreix la barrera dels 100.000 diaris que el país va anotar el passat 24 de desembre. I les previsions no són falagueres: les autoritats sanitàries estimen que en les pròximes setmanes podrien arribar a comptabilitzar-se fins a 250.000 positius en una única jornada. Aquest dimecres, en el ple de les vacances nadalenques i amb els contagis disparats, l'Assemblea gal·la examina el nou projecte de llei plantejat per l'executiu d'Emmanuel Macron per a combatre l'onada d'òmicron. Entre d'altres qüestions, contempla l'obligació de vacunar-se per a poder fer vida normal.

També s'ha trencat el sostre de contagis al Regne Unit, on s'han identificat 129.471 de nous en només un dia. Mentrestant, les hospitalitzacions a Anglaterra creixen un 38,3% en set dies i se situen en nivells pareguts a principis de març. A Londres, epicentre de l'expansió de la variant òmicron al país, hi ha més de 3.000 persones hospitalitzades amb covid, quasi un 60% més que el dimarts anterior.

Itàlia, per la seua banda, ha superat els 78.000 contagis diaris, una xifra inèdita en el país i que marca un nou màxim. Portugal, amb més de 17.000; Grècia, que ha pegat un fort salt amb més de 21.657, o Dinamarca, on s'han superat els 15.000, són altres països del continent europeu que han trencat rècords.

Als Estats Units, on els contagis s'han accelerat en els últims dies, s'han notificat per primera vegada en la pandèmia més de 543.000 positius en les últimes 24 hores. Davant aquesta situació el govern de Joe Biden estudia noves mesures per a fer front a aquesta onada de la covid-19 i els Centres de Control de Malalties han recomanat acurtar els períodes de quarantena de deu a cinc dies sempre que no hi haja símptomes. El Canadà i Austràlia són altres dels països on la pandèmia deixa xifres d'incidència mai vistes: més de 21.000 i 10.000 contagis, respectivament.

L'Organització Mundial de la Salut té previst aquest dimecres informar a Ginebra sobre l'explosió de casos de covid-19 en nombrosos països a causa de la nova variant òmicron, més contagiosa que la delta i que amenaça de tensar els serveis essencials en alguns estats.

També et pot interessar