Israel assegura que la quarta dosi de la vacuna contra la covid-19 multiplica per cinc els anticossos

Un estudi desenvolupat al Sheba Medical Center suggereix que una nova injecció de reforç proporciona "un augment significatiu" de la protecció contra la infecció i els quadres greus a la setmana d'administrar-la

El primer ministre d'Israel, Naftali Bennett, durant una visita al Sheba Medical Center
El primer ministre d'Israel, Naftali Bennett, durant una visita al Sheba Medical Center / Ohad Zweigenberg (Reuters)

Una quarta dosi de vacuna contra la covid-19 augmenta els anticossos cinc vegades a la setmana d'administrar-la. És la conclusió preliminar d'un estudi desenvolupat a Israel i que ha donat a conéixer aquest dimarts el primer ministre del país, Naftali Bennett. 

"Una setmana després de la quarta dosi, sabem amb un grau més elevat de certesa que la quarta dosi és segura", ha assegurat al Sheba Medical Center, que està inoculant segones injeccions de reforç en un assaig entre el seu personal emmarcat en l'augment, a escala nacional i mundial, dels contagis a causa de la variant òmicron. "La segona notícia: sabem que una setmana després de l'administració d'una quarta dosi, veiem un augment de cinc vegades en el nombre d'anticossos en la persona vacunada", ha completat Bennett. També veu en aquest fenomen indicis "d'un augment significatiu de protecció contra la infecció i l'hospitalització i els símptomes [greus]".

Israel ha tingut un paper destacat en la investigació dels efectes de les vacunes contra la covid-19, ja que va ser el país més ràpid a implementar la pauta completa en gran part de població ara fa un any i un dels primers a donar terceres injeccions de record per a reforçar la protecció. Ara està administrant quartes dosis a persones majors de 60 anys, treballadors sanitaris i pacients immunodeprimits. Una actuació contrària a l'estratègia d'immunització que defensa l'Organització Mundial de la Salut (OMS), ja que des del principi ha mantingut que més persones a tot el món haurien de vacunar-se amb les primeres dosis abans que altres reberen reforços.

Llançat el 27 de desembre, l'assaig Sheba ha administrat una quarta dosi de la vacuna Comirnaty, desenvolupada pel consorci Pfizer-BioNTech, en 150 professionals sanitaris el nivell d'anticossos dels quals havia caigut molt des que van rebre la tercera dosi, fa ja quatre o cinc mesos. A més, hi ha un grup separat que rebrà la quarta punxada de Moderna aquesta setmana, segons ha explicat el centre mèdic.

Els efectes secundaris lleus que alguns participants en l'experiment han comunicat fins ara no difereixen dels reportats després de la tercera dosi. Inclouen dolor, febra i mals de cap, ha precisat l'hospital.

Des que la variant òmicron, amb una trentena de mutacions, es va detectar per primera vegada Sud-àfrica al novembre, les dades de l'OMS mostren que s'ha estés ràpidament i va sorgir en almenys 128 països. El nombre de casos ha augmentat exponencialment i s'ha carregat els rècords de tota la pandèmia, però les taxes d'hospitalització i mortalitat són molt més baixes que en altres onades.

A Israel les infeccions diàries s'han multiplicat per deu durant l'últim mes. Les malalties amb quadres greus també han augmentat, però a un ritme molt més lent, segons evidencien dades del Ministeri de Salut. Al voltant del 60% dels 9,4 milions d'habitants del país estan totalment vacunats.

Algunes investigacions suggereixen que fins i tot si l'òmicron aconsegueix escapar als anticossos, una part clau de la segona línia de defensa del sistema immune —les cèl·lules T— continua sent altament eficaç per a reconéixer i atacar la variant, i evitar que la majoria de les infeccions progressen cap a una malaltia crítica que puga derivar en mort. 

També et pot interessar

stats