La contaminació de l'aire augmenta el risc d'emmalaltir per Covid-19 una vegada infectat

Un estudi pioner a Espanya de l'ISGlobal amb més de 9.000 participants alerta sobre l'efecte negatiu de l'exposició prolongada a contaminants atmosfèrics en la pandèmia

Imatge d'arxiu de la contaminació a Madrid
Imatge d'arxiu de la contaminació a Madrid

L'aire contaminat que respiren milions de persones que viuen en grans ciutats no augmenta el risc d'infectar-se amb el nou coronavirus o SARS-CoV-2, però sí el de patir Covid-19, la malaltia que provoca. És la preocupant conclusió d'una investigació liderada per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), la primera que es du a terme a Espanya sobre l'efecte negatiu de la contaminació atmosfèrica en la pandèmia. 

La revista Environment Health Perspectives ha publicat els resultats del treball, que també és pioner a aportar les evidències científiques més sòlides fins a la data que indiquen els beneficis per a la salut de reduir les emissions de combustibles fòssils. 

La recerca s'ha realitzat amb una mostra de 9.605 persones en total, residents a Barcelona i Girona, entre els mesos de juny i novembre de 2020. Entre els participants hi havia 481 casos de coronavirus confirmats (5%), i es van prendre mostres de sang a poc més de 4.000 per a determinar-ne la presència i quantitat d'anticossos IgM, IgA i IgG davant de cinc antígens virals. El 18% d'aquestes persones tenia anticossos contra el virus, però l'equip investigador no ha identificat una associació entre infecció i exposició a contaminants.

No obstant això, sí que ha observat en les persones contagiades una associació entre major exposició al diòxid de nitrogen (NO₂) i partícules fines (PM2,5) i nivells més elevats d'IgG contra els cinc antígens virals. Això indica una "major càrrega infecciosa i gravetat de símptomes". En suma, es detecta en el conjunt dels participants una associació entre major exposició a NO₂ i PM2,5 i Covid-19, sobretot per als casos greus que acabaren a l'hospital o en teràpia intensiva. 

Per a l'investigador d'ISGlobal i líder de la recerca, Manolis Kogevinas, l'estudi proporciona l'evidència "més contundent fins ara" sobre l'associació entre contaminació de l'aire i Covid-19. Segons ha remarcat, la contaminació també podria contribuir afavorint condicions cròniques, com les cardiovasculars o respiratòries, que augmenten el risc d'emmalaltir greument per Covid-19.

També et pot interessar

stats