L'ONU alerta que ni la pandèmia frena el canvi climàtic

Un informe nou constata que la reducció de les emissions contaminants en el confinament va ser només a curt termini i ara tornen a créixer

Emissions contaminants d'una fàbrica.
Emissions contaminants d'una fàbrica / À Punt NTC

La pandèmia de la Covid-19 tampoc no ha aconseguit alentir l'avanç del canvi climàtic. És l'última alerta que ha llançat l'Organització de les Nacions Unides sobre la ja imparable crisi del clima que amenaça la humanitat, arran d'un nou informe publicat aquest dijous en què participen diverses agències vinculades amb l'entitat i sota el lideratge de l'Organització Meteorològica Mundial (OMM). L'estudi assenyala que si bé les emissions de diòxid de carboni es van reduir durant un temps a causa de les mesures de confinament, passat aquest període de tancament estan tornant a augmentar ràpidament.

Cada vegada sembla més probable que en els pròxims cinc anys les temperatures superen, almenys temporalment, el llindar d'1,5 °C respecte a les registrades en l'era preindustrial. Seguint la mateixa tendència, la concentració en l'atmosfera dels gasos que produeixen l'efecte d'hivernacle —responsable del calfament global— continua trencant rècords, assenyala el document.

Les concentracions d'aquests gasos, entre els quals el més conegut i abundant és el diòxid de carboni, "es mantenen en nivells sense precedents i condemnen el planeta a un calfament futur perillós", adverteix l'equip d'experts. De fet, recorden que ja existeix la certesa científica de la relació entre aquesta situació i els fenòmens meteorològics extrems, com ara inundacions, sequeres i incendis forestals.

Les estimacions citades en l'informe indiquen que entre el gener i el juliol passats, les emissions mundials dels sectors de l'energia elèctrica i la indústria ja es trobaven al mateix nivell i fins i tot eren superiors a l'observat en el mateix període previ a la pandèmia. Les emissions procedents del transport terrestre es van reduir al voltant del 5%, la qual cosa dona com a resultat (sense comptar el transport aeri i marítim) que en els primers set mesos de 2021 les emissions es van mantindre en els mateixos nivells de 2019. Per això, l'informe assenyala clarament que ningú pot comptar amb suposades repercussions positives de la pandèmia en el medi ambient, ja que si n'hi va haver, van ser de molt curt termini.

"No hi haurà una disminució considerable de les emissions d'ací a 2030, llevat que els països tracten d'aconseguir una recuperació econòmica que incloga una descarbonització profunda", reflexionen els científics que han preparat l'informe. Ara com ara, els compromisos per a aconseguir els objectius de zero emissions netes abasten el 63% de les emissions mundials, la qual cosa no permetria mantindre's dins de l'augment d' 1,5 a 2 graus de temperatura fixat per l'Acord de París sobre el Canvi Climàtic de 2015.

També et pot interessar

stats