Els desastres climàtics s'han multiplicat per cinc en els últims 50 anys

Les sequeres i tempestes són les que més morts van provocar, i les tempestes i inundacions les que causen més pèrdues econòmiques

Les inundacions que assoten el sud-est de França deixen dues persones mortes
Les inundacions que assoten el sud-est de França deixen dues persones mortes / À Punt NTC

Entre 1970 i 2019 s'ha registrat de mitjana un desastre climàtic al dia, segons l'Organització Meteorològica Mundial (OMM). L'organisme assegura que els desastres climàtics s'han multiplicat per cinc en els últims cinquanta anys. Una evolució que és conseqüència del canvi climàtic, l'augment dels fenòmens meteorològics extrems i la millora en els mecanismes de subministrament d'informació. Tot i això, gràcies a la major previsió i a la millor gestió d'aquests desastres, la xifra de víctimes mortals és quasi tres vegades menor.

L'análisi publicat per l'OMM apunta també que més del 91% de les morts causades per fenòmens climàtics van ocórrer en països en desenvolupament (segons la classificació de països de les Nacions Unides).

Entre els deu desastres principals, els que van provocar les pèrdues humanes humanes més elevades durant els cinquanta anys analitzats han sigut sequeres (650.000 morts), tempestes (577.232 morts), inundacions (58.700 morts) i temperatures extremes (55.736 morts). Durant els cinquanta anys analitzats, es varen registrar 11.000 desastres atribuïts als mencionats perills, que van ocasionar més de 2 milions de víctimes mortals i 3,64 bilions de dòlars en pèrdues.

D'altra banda, tres dels deu desastres més costosos es van produir el 2017: els huracans Harvey (96.900 milions de dòlars), María (69.400 milions de dòlars) i Irma (58.200 milions de dòlars). Només aquests tres huracans van representar el 35% de les pèrdues econòmiques totals ocasionades pels deu desastres més importants ocorreguts a tot el món entre 1970 i 2019.

"La quantitat de fenòmens climàtics i hidrològics extrems està augmentant, i aqueists episodis seran més freqüents i greus en moltes parts del món a conseqüència del canvi climàtic", remarca el secretari general de l'OMM, Petteri Taalas. "La millora dels sistemes d'alerta primerenca multiriscos ha permés reduir considerablement la mortalitat. En unes altres paraules: mai abans hem estat tan capacitats per a salvar vides", agrega Taalas.

També et pot interessar

stats