"La costa valenciana és un dels punts calents del canvi climàtic"

Samira Khodayar, del Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani, alerta que el calfament de la mar és un detonant perquè proliferen i s'intensifiquen els episodis de pluges extremes 

Samira Khodayar, del Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani, en declaracions a À Punt

El mar Mediterrani, i amb aquest el litoral valencià, és una de les zones més afectades per la crisi climàtica i l'escalfament global. Així ho certifica l'últim gran informe de situació del Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC, en anglés) de l'ONU, conegut aquest dilluns, en què responsabilitza fonamentalment les emissions de diòxid de carboni (CO₂) de l'augment de la temperatura en l'atmosfera, l'oceà i el sòl i alerta que hi haurà una proliferació dels fenòmens extrems com ara inundacions, sequeres o grans incendis forestals. Samira Khodayar, coordinadora de l'Àrea de Meteorologia del Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani, desgrana per a À Punt les claus principals de l'estudi.

Quin és el gran titular que ens deixa l'informe de grup d'experts de les Nacions Unides?

En realitat moltes de les qüestions que es plantegen ja es coneixien i, per això, el que fa més bé és confirmar moltes sospites que teníem abans. Certifica que tot el que fins ara suposàvem que podien ser pitjors escenaris, els grans canvis que podrien passar, s'estan complint i es compliran.

L'IPCC dona per fet que la temperatura global continuarà pujant fins a mitjan segle XXI passe el que passe, i obri un ventall de possibilitats a partir de 2050. Quins escenaris ens podem trobar aleshores?

Ha quedat clar que les emissions de CO₂ són les principals responsables de l'escalfament global. Cal tindre en compte que en el passat preteníem no superar 1,5 o 2 graus d'augment en la temperatura del planeta, i ara l'informe constata que fem el que fem aquesta xifra se superarà. El que passa és que en el pitjor escenari, si no s'actua per a mitigar el procediment i les emissions continuen creixent al ritme actual, l'IPCC estima que podem arribar a finals de segle a un increment de 4,4 graus. Això ens posaria en una situació realment catastròfica, multiplicaria la freqüència i intensitat dels fenòmens extrems, per exemple inundacions o sequeres.

Són canvis irreversibles o hi ha una porta oberta a l'esperança?

Hi ha procediments que ja no tenen marxa arrere, com ara la pujada del nivell de la mar per l'escalfament global. Però, si adoptem mesures necessàries de manera ràpida i eficaç, podem en un període de vint o trenta anys estabilitzar la temperatura i implementar mesures d'adaptació que ens permeten, per exemple, millorar la qualitat de l'aire.

El calfament dels oceans té un impacte important en tots els processos relacionats amb les precipitacions extremes perquè la mar és una font d'energia per a aquest tipus d'esdeveniments

El nivell de la mar ha augmentat d'una manera molt intensa en els últims anys. També la temperatura mitjana dels oceans ha crescut 1,1 graus, però no es tracta d'un fenomen homogeni, sinó que hi ha regions on l'ascens de temperatura és més gran. La costa valenciana, per exemple, és un dels punts calents: la pujada registrada és d'1,7 graus, sis dècimes per damunt de la mitjana. El calfament dels oceans té un impacte important en tots els processos relacionats amb les precipitacions extremes perquè la mar és una font d'energia per a aquest tipus d'esdeveniments.

Són els episodis de pluges torrencials que ha patit la Comunitat Valenciana en els últims anys una conseqüència del canvi climàtic?

Més aviat es produeixen en el context del canvi climàtic i de l'augment de temperatura global. És a dir, que el canvi climàtic ens presenta un context en què tots aquests fenòmens s'afavoreixen i es donen amb més intensitat i freqüència. El Mediterrani és un dels punts calents del canvi climàtic i en els pròxims anys veurem com augmenten també la desertificació i els períodes de sequera per la disminució de precipitacions en la regió.

Què podem fer per a frenar la crisi climàtica?

Encara que molts dels canvis són ja irreversibles en els anys vinents, encara es poden prendre mesures perquè l'impacte de l'escalfament global siga menor per a la societat. Per a això sempre hi ha temps. De fet l'IPCC no parla de mesures concretes, que a més han de ser específiques en cada regió, però està clar que la reducció d'emissions de CO₂, brusca i molt ràpida, és la principal línia d'actuació que cal seguir.

També et pot interessar

stats