L’aeroport de Kabul: epicentre de la desesperació i el caos

El bloqueig i les represàlies dels talibans incrementen la tensió de la que s'ha qualificat com una de les evacuacions més grans i més difícils de la història

Desesperació i caos a l'aeroport de Kabul

És la imatge de la desesperació: uns pares entreguen un nadó als soldats dels Estats Units a l’aeroport de Kabul per a intentar salvar-li la vida. És només una entre els milers d’històries personals darrere de les imatges de les aglomeracions de famílies que tracten de fugir de l'Afganistan.

Segons l’ONG italiana Emergency, unes 10.000 persones s’amuntonen al voltant de l’aeroport, algunes de les quals no tenen passaport ni documentació. El bloqueig dels talibans als accessos a la infraestructura, amb contínues ràfegues de tirs teòricament dissuasòries però que ja han deixat diversos ferits, ha fet que la situació de por i tensió a la zona es deteriore per moments. La reportera de la CNN Clarissa Ward s’endinsava aquest dijous en els carrers controlats pels talibans i era testimoni de la desesperació dels qui volen abandonar el pais.

La dificultat en l’accés de les persones col·laboradores amb les tropes aliades i les seues famílies fa que els avions isquen del país en comptagotes. L’evacuació està sent, segons va afirmar aquest divendres el president dels Estats Units, Joe Biden, una de les "més grans i més difícils de la història". A la base aèria de Torrejón, on s'ha instal·lat el centre logístic europeu d'acolliment, va arribar aquest divendres un segon avió amb 110 persones evacuades, 50 de les quals es quedaran a Espanya.

Arribada del segon avió de persones evacuades de l'Afganistan a la base aèria militar de Torrejón de Ardoz
Arribada del segon avió de persones evacuades de l'Afganistan a la base aèria militar de Torrejón de Ardoz / Mariscal (Efe)
La jugadora afganesa de bàsquet en cadira de rodes Nilofar Bayat a la seua arribada a la base aèria militar de Torrejón de Ardoz
La jugadora afganesa de bàsquet en cadira de rodes Nilofar Bayat a la seua arribada a la base aèria militar de Torrejón de Ardoz / Mariscal (Efe)

La greu situació ha motivat que els Estats Units tornen a enviar tropes a la zona. Després d’una reunió d’emergència, els ministres d’Afers Estrangers de l’OTAN també han assegurat que l’Aliança mantindrà la seua presència a l'aeroport de Kabul a través de "mitjans militars" mentre duren les evacuacions dels seus ciutadans i d'afganesos en perill.

Les represàlies dels talibans se succeeixen a les llars i al carrer

La zona que envolta l’aeroport s’ha convertit en l’epicentre d’un país sumit en el caos i la por. Els talibans, només 48 hores després de prometre que no hi hauria venjança, van començat les represàlies contra una llista d’objectius formada majoritàriament per excol·laboradors de les tropes estrangeres. Grups de talibans busquen els objectius casa per casa i amenacen de detindre o matar les seues famílies si no s’entreguen. Alguns periodistes també estan en aquestes llistes negres, com ara un reporter de la cadena Deutsche Welle, a qui han castigat amb la l’assassinat d’un familiar.

A aquesta cerca i captura violenta se sumen a les detencions arbitràries i agressions que es produeixen als carrers i que la població afganesa grava amb els seus mòbils i comparteix en les xarxes socials. 

Suspesa l’educació superior mixta a Herat

Imatge d'arxiu: una xiqueta en l'escola en la província de  Badakhshan
Imatge d'arxiu: una xiqueta en l'escola en la província de Badakhshan / Ahmad Masood (Reuters)

Un dels primers edictes religiosos dels talibans després de la presa de poder al país ha sigut la suspensió de l'educació conjunta per a homes i dones a les universitats i instituts de la província d'Herat, a l'oest del país. El cap del Departament d'Educació de l'Emirat Islàmic de l'Afganistan, el mul·là Farid, va descartar taxativament qualsevol alternativa a la mesura i va reiterar que l'educació mixta hauria d'acabar en tractar-se de l'arrel dels mals de la societat

Les dones desafien els talibans i lluiten al carrer pels seus drets

Una dona afganesa es manifesta pels seus drets a Kabul
Una dona afganesa es manifesta pels seus drets a Kabul / Reuters

La imatge de moderació que pretenen traslladar el nou govern talibà a la comunitat internacional no convenç les dones afganeses. Cada vegada són més les que decideixen desafiar el nou orde i han eixit als carrers amb pancartes i consignes d’insurrecció i resistència. Periodistes, activistes i treballadores s’han unit per a protegir uns drets que ara estan sota amenaça. 

Dones afganeses es manifesten pels seus drets a Kabul
Dones afganeses es manifesten pels seus drets a Kabul / Reuters

També et pot interessar

stats