Aterra a Torrejón de Ardoz el segon avió espanyol d'evacuació de l'Afganistan, amb 110 persones a bord

Entre els passatgers hi ha personal que ha col·laborat amb institucions espanyoles i la capitana de l'equip paralímpic afganés, Zakia Khudadadi

Aterra a Torrejón de Ardoz el segon avió espanyol espanyol d'evacuació de l'Afganistan / À Punt NTC

El segon avió del Ministeri de Defensa espanyol per a evacuar a espanyols i afganesos del país asiàtic ha aterrat poc després de les huit i mitja de la vesprada d’aquest divendres a la base aèria militar de Torrejón de Ardoz, amb 110 persones a bord, entre elles tres famílies completes de personal de l'ambaixada.

En aterrar l’avió, el ministre de Presidència, Félix Bolaños, ha assegurat que la situació a l'Afganistan continua sent “molt complicada” i “dramàtica”, i que milers de ciutadans volen arribar a l’aeroport “per a embarcar a una vida millor”. En aquest sentit, Bolaños ha incidit que tant el govern espanyol com la Unió Europea estan treballant per a evacuar com més persones en el menor temps possible. “Totes les persones hi arriben perquè Espanya i Europa són l’esperança d’una vida millor, d’una vida més digna”, ha dit. 

L’avió A400M de les forces armades, un dels quatre mobilitzats per a l’operatiu de repatriació, ha eixit des de Kabul a primera hora d’aquest divendres. En arribar a Dubai, els repatriats han canviat d'aeronau per a pujar a un altre avió civil del govern espanyol, que té previst aterrar a última hora d'aquest divendres en la base de Torrejón de Ardoz.

A l’avió hi ha 110 persones a bord, entre les quals hi ha famílies senceres del personal de l'ambaixada d'Espanya a la capital afganesa i personal d'institucions espanyoles, com ara de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament o del Ministeri de Defensa. A l'avió també viatja la capitana de l'equip paralímpic afganés, Zakia Khudadadi.

el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel Albares, ha detallat en la Cadena SER que d'aquest segon grup de 110 persones, està previst que 50 es queden a Espanya.

El primer avió espanyol amb evacuats de l'Afganistan va aterrar a la base de Torrejón de Ardoz, a Madrid, aquest divendres amb 53 persones.

El responsable d'Exteriors ha assegurat que el govern espanyol no desistirà de la seua obstinació de localitzar les persones que han treballat per a les institucions espanyoles, però ha reconegut que estan tenint dificultats per a contactar amb ells. "No deixarem a ningú arrere", ha emfatitzat.

Margarita Robles: “si no hi ha més evacuacions, és per la dramàtica situació a l’aeroport”

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha explicat que, si no s'ha evacuat més afganesos amb els dos avions espanyols que ja han partit des de Kabul és perquè la situació per a arribar a l'aeroport és "dramàtica". De fet, ha explicat que una de les famílies ha embarcat sense una de les seues filles perquè es va perdre en una allau.

En una entrevista en Ràdio Nacional, Robles ha il·lustrat el "caos" que es viu al voltant de l'aeròdrom amb la vivència d'un dels col·laboradors afganesos: "Una de les persones que ha entrat amb la seua família en un dels avions, tampoc donaré més dades, ha perdut una les filles, que s'ha quedat a Kabul", ha afirmat.

També ha relatat com un comandant de l'exèrcit espanyol veia afganesos amb els quals havia treballat sense poder ajudar-los. "Era impossible, ni els intèrprets podien fer un pas a la porta, ni nosaltres podíem fer res per a ajudar-los perquè era una multitud, una allau", ha dit.

Aterra un segon avió de la UE procedent de París

Un segon avió amb 38 treballadors afganesos de la Unió Europea i les seues famílies ha aterrat a primera hora d'aquesta vesprada a la base de Torrejón de Ardoz, des de la qual seran repatriats en els pròxims dies cap al seu destí final en altres estats membres. 

El vol, que en aquesta ocasió ha arribat procedent de París, s'emmarca en l'acord aconseguit pels països comunitaris i a proposta del govern espanyol perquè Espanya servisca de hub d'entrada per als afganesos que van treballar per al bloc i les seues famílies.

Precisament, aquest dissabte tindran ocasió de conéixer de primera mà les instal·lacions d'acolliment la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, i el president del Consell Europeu, Charles Michel, acompanyats pel president de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez.

També et pot interessar

stats