Aterra a Madrid el primer avió amb 53 espanyols i col·laboradors evacuats de l'Afganistan

Els afganesos evacuats estaran allotjats un màxim de 72 hores en el campament instal·lat a la base militar de Torrejón de Ardoz i, posteriorment, es distribuiran per centres d'acolliment de l'Estat mentre es tramita la seua petició d'asil

Arribada del primer avió amb evacuats d'Afganistan a Madrid
Arribada del primer avió amb evacuats de l'Afganistan a Madrid / Ministeri de Migracions

El primer avió espanyol amb evacuats procedents d'Afganistan ha arribat aquesta matinada a Madrid amb 53 persones a bord. Espanyols i col·laboradors afganesos que han sigut rebuts a la base militar de Torrejón de Ardoz pels ministres d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, i d'Exteriors, la Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares.

"Estremeix i emociona, rebre els primers ciutadans afganesos sol·licitants de protecció internacional i les seues famílies, molts xiquets, i escoltar com descriuen la duresa del procés", ha dit el responsable de Migracions en el seu compte oficial de Twitter.

Els afganesos evacuats estaran allotjats un màxim de 72 hores en el campament instal·lat en la base militar de Torrejón de Ardoz (Madrid) i, posteriorment, es distribuiran per centres d'acolliment de l'Estat mentre es tramita la seua petició d'asil. El ministre d'Inclusió ha explicat, en declaracions als periodistes durant l'aterratge, que no serà necessari recórrer a l'oferta formal d'acolliment formulat per cinc comunitats autònomes -Cantàbria, Extremadura, Catalunya, País Basc i Múrcia-, així com per l'Ajuntament de Barcelona, en tindre l'Estat recursos suficients per a donar-los recer. Escrivá ha agraït la bona disposició mostrada per autonomies per a acollir a aquestos evacuats.

El primer pas per als refugiats afganesos res més baixar de l'avió ha sigut sotmetre's a un test d'antígens per a saber si tenen Covid-19 en un dels hangars de la base, assistits per personal del Ministeri de Sanitat i de la Creu Roja. Una vegada comprovat que no estan contagiats, han sigut identificats per la Policia Nacional, davant la qual formalitzaran la seua petició d'asil.

Escrivá ha assegurat que "ja no queden pràcticament espanyols a l'Afganistan, excepte el personal militar i diplomàtic". El ministre ha detallat que entre els 53 evacuats aquest dijous no hi ha cap diplomàtic i que es tracta de cinc espanyols, membres de dos famílies d'origen afganés i nacionalitat espanyola, i la resta són ciutadans afganesos afectats per l'arribada dels talibans al govern.

També et pot interessar

stats