Von der Leyen i Sánchez visiten el centre d'acolliment d'afganesos a la base aèria de Torrejón de Ardoz

Per aquest centre logístic transitaran tots els afganesos que han col·laborat amb les institucions europees durant els anys de missió al país

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, arriba a la base aèria de Torrejón de Ardoz
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, arriba a la base aèria de Torrejón de Ardoz / Juan Carlos Hidalgo (Efe)

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, el president del Consell Europeu, Charles Michel, i l'Alt Representant de la UE per a Afers Estrangers, Josep Borrell, acompanyaran aquest dissabte el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la visita a la base aèria de Torrejón, on s'ha instal·lat el centre logístic europeu d'acolliment dels afganesos que estan sent evacuats del país després que els talibans prengueren el control.

Els mandataris han pogut visitar un dispositiu que s'articula entorn d'un circuit protocol·litzat per a les famílies: espai d'identificació, realització de proves d'antígens i circuits de derivació en casos de positiu per Covid-19 -encara que de moment tots han donat negatiu-, informació sobre procediment d'asil i atenció sanitària.

Està previst que els afganesos romanguen fins a 72 hores en el campament provisional, abans de ser derivats a centres d'acolliment de l'Estat, en el cas dels qui sol·liciten asil a Espanya, o a altres països.

El ministre d'Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, ha assenyalat que Torrejón serà el "centre logístic d'Europa" pel qual transitaran tota la població afganesa que ha col·laborat amb les institucions europees durant els anys de missió al país centreasiàtic.

Albares també ha aclarit que no té constància que Sánchez comparega al Congrés per a explicar la situació a l'Afganistan, com ha demanat en reiterades ocasions el Partit Popular. Així i tot, ha assegurat que el president està "liderant el procés" de retirada i repatriació.

El titular d'Afers Estrangers ha insistit que hi ha una unitat d'acció clara dels països europeus per a gestionar la retirada de l'Afganistan i la repatriació de nacionals i col·laboradors. Albares ha destacat que l'organització del hub europeu a Torrejón demostra la "credibilitat" i la "capacitat" d'Espanya de crear "en quatre dies" un centre d'acolliment per a 800 persones.

Les instal·lacions provisionals de trànsit compten amb un menjador per a 200 persones, zones d'higiene i dutxes i s'ha habilitat un espai perquè hi puga jugar la xicalla, un altre per a lactància i alimentació de bebés i un altre per a atenció sanitària i psicològica. A totes les persones usuàries se'ls facilitarà menjar, beguda, mascaretes i utensilis d'higiene femenina i infantil.

Entre els països que ja s'han oferit a acollir una part dels afganesos que passaran per Torrejón estan Dinamarca, Lituània, Alemanya, els Països Baixos, Bèlgica i Irlanda. Els cònsols de diversos països ja han començat a arribar aquest dijous a la base aèria per a "recollir" els refugiats que continuaran el viatge als seus respectius països.

El segon avió del Ministeri de Defensa espanyol per a evacuar a espanyols i afganesos del país asiàtic ha aterrat aquest divendres a la base aèria militar de Torrejón de Ardoz, amb 110 persones a bord, entre elles tres famílies completes de personal de l'ambaixada.

El ministre de Presidència, Félix Bolaños, ha assegurat que la situació a l'Afganistan continua sent “molt complicada” i “dramàtica”, i que milers de ciutadans volen arribar a l’aeroport “per a embarcar cap a una vida millor”. En aquest sentit, Bolaños ha incidit que tant el govern espanyol com la Unió Europea estan treballant per a evacuar com més persones en el menor temps possible. “Totes les persones hi arriben perquè Espanya i Europa són l’esperança d’una vida millor, d’una vida més digna”, ha dit. 

Fonts del Ministeri de Defensa han informat que un tercer avió procedent de Kabul i amb 110 col·laboradors afganesos i les seues famílies aterrarà aquest dissabte a la vesprada a la base aèria de Torrejón de Ardoz.

El PP acusa Sánchez de "camuflar el seu desgovern" amb "una foto amb Europa"

La portaveu del Partit Popular al Parlament Europeu, Dolors Montserrat, ha acusat aquest dissabte el president del govern espanyol d'"escudar-se en una foto amb Europa" per a "camuflar la seua incompareixença i el seu desgovern" pel que fa a la crisi afganesa i a la pujada del preu de la llum.

Montserrat també s'ha referit a les vacances de Sánchez i ha apuntat que el "problema" radica en el fet que no les haja interrompudes "davant del que està patint Espanya".

També et pot interessar

stats