Els talibans entren a Kabul i negocien una rendició pacífica

Els insurgents han irromput aquest diumenge a la capital del país "per tots els costats", segons ha informat un funcionari del Ministeri de l'Interior de l'Afganistan

Els talibans ja han pres pràcticament la totalitat de l'Afganistan / À Punt NTC

Les forces talibanes han anunciat aquest diumenge que tot el país es troba ja sota el seu control i que ha començat el procés de negociació per a l'entrada "pacífica" dels seus combatents en la capital afganesa, Kabul, encara que la cúpula ha donat orde als combatents que s'abstinguen d'entrar per la força.

Els responsables de l'organització han ordenat a totes les seues forces que es col·loquen a les portes de Kabul i que no intenten entrar a la ciutat per a evitar un vessament de sang, a l'espera de l'inici d'un procés de negociació per a prendre la ciutat de manera pacífica. Per la seua part, el ministre de l'Interior afganés, Abdul Satar Mirzakwal, ha comunicat que Kabul "no serà atacada, ja que es va acordar que la seguretat i el poder polític de la ciutat s'entregaran pacíficament sota una administració de transició". Tot i així, el president de l'Afganistan, Ashraf Ghani, ha abandonat el país.

Mentrestant, la situació és de pànic en la capital, amb les autoritats afganeses demanant a tots els funcionaris que abandonen els seus llocs de treball i vagen a les seues cases, mentre tanquen botigues i bancs, amb el trànsit paralitzat per grans embussos.

En les últimes setmanes els insurgents han capturat 28 de les 34 capitals de província, després d'haver pres Bamiam i Maidan Shar, al centre del país. Només en queden sis controlades pel govern de l'Afganistan, però es preveu que facen seu prompte el control de Khost i de Torkham, ciutat clau situada entre el Pakistan i l'Afganistan que registra el 65% de l'activitat comercial. Aquests avanços comporten el guany territorial més important dels talibans en dues dècades de guerra.

Governs amb presència al país, com el Canadà, Alemanya, el Regne Unit o Espanya han anunciat la pròxima evacuació del personal de les seues ambaixades i d'altres ciutadans afganesos amb les seues famílies que van treballar braç a braç amb ells durant aquestes dues dècades. Precisament el Canadà i també els Estats Units preveuen acollir 20.000 i 8.000 refugiats afganesos respectivament.

També et pot interessar

stats