Biden retirarà totes les tropes de l'Afganistan per al setembre

El president posa data a la fi de la guerra més llarga de la història dels Estats Units, que va començar el 2001 a partir dels atacs terroristes de l'11-S.

Joe Biden parla durant la cerimònia en honor per a l'oficial del Capitoli, William Evans, aquest dimarts a Washington, els EUA
Joe Biden parla durant la cerimònia en honor per a l'oficial del Capitoli, William Evans, aquest dimarts a Washington / Amr Alfiky (Reuters)

El president dels Estats Units, Joe Biden, retirarà totes les tropes estatunidenques de l'Afganistan els pròxims mesos, i el procés estarà complet per al vinté aniversari dels atemptats de l'11 de setembre de 2001. Aquest pla de retirada "sense condicions" i coordinada amb l'OTAN, que Biden anunciarà formalment aquest dimecres, implica que la Casa Blanca no complirà el compromís del seu predecessor, Donald Trump, de traure a tots els militars estatunidencs del país per al pròxim 1 de maig.

Actualment, hi ha uns 3.500 efectius dels EUA a l'Afganistan, entre ells 2.500 militars i 1.000 membres de les forces especials. Mentrestant, l'OTAN manté 7.000 soldats al país que no són estatunidencs, sinó d'altres països de l'Aliança i socis com Geòrgia.

No obstant això, l'estratègia de Biden posa data a la fi de la guerra més llarga de la història dels Estats Units, que va començar el 2001 a partir dels atacs terroristes de l'11-S. "Abans de l'1 de maig, començarem una retirada ordenada de les forces que segueixen allí, i planegem tindre totes les tropes dels Estats Units fora del país abans del vinté aniversari de l'11-S", que es compleix al setembre, ha dit un alt càrrec estatunidenc en una roda de premsa telefònica. "Acabarem per fi amb la guerra de l'Afganistan, després de vint anys", ha afegit la font, que va demanar l'anonimat.

Estratègia diplomàtica

Biden no imposarà condicions als talibans o al govern afganés per a completar la retirada, ha precisat el funcionari. "El president ha arribat a la conclusió que un enfocament basat en condicions, que ha sigut el de les últimes dues dècades, és una recepta per a quedar-nos per sempre a l'Afganistan", ha subratllat. El president vol passar a una estratègia "diplomàtica que done suport al procés de pau" entre el govern afganés i els talibans.

També et pot interessar

stats