Els talibans prenen cinc capitals en una setmana, el major avanç en 20 anys de guerra a l'Afganistan

Han ocupat les seus dels organismes oficials a Kunduz, Sar-e Pol i Taloqan i la població civil busca refugi

Les forces de seguretat oficials vigilen una ciutat afganesa en una imatge d’aquest cap de setmana
Les forces de seguretat oficials vigilen una ciutat afganesa en una imatge d’aquest cap de setmana / Jalil Rezayee (Efe)

L’avanç dels talibans a l'Afganistan continua imparable. Han pres tres capitals provincials més i ja són cinc les ciutats que han caigut aquesta setmana sota control insurgent, el que suposa el major assoliment en les dues dècades de guerra al país. 

Després de dies de combats intensos, els talibans van prendre les ciutats de Kunduz i Sar-e Pol, capitals de les províncies homònimes, i la nord-oriental de Taloqan, capital de Takhar. Les seus del governador, la policia i altres edificis públics d’aquestes ciutats estan "ara per ara, en mans dels insurgents", i la majoria dels civils s’han reclòs a casa o vaguen d'un lloc a un altre buscant zones més segures, segons va explicar Nelofar Koofi, parlamentària per Kunduz a la cambra baixa nacional.

Malik, un resident d’aquesta ciutat, assegura que la capital és un caos i es lliuren "forts combats". A més, un mercat tèxtil s'ha incendiat, el que ha contribuït a generar més caos a la ciutat.

L'exèrcit, per la seua banda, ha assegurat que les forces especials estan duent a terme una operació per a "buidar" la ciutat d'insurgents, on han aconseguit recuperar un redona i l'edifici de la radiotelevisió nacional.

Els talibans ja havien pres al 2015 Kunduz, un punt d'un gran valor estratègic per connectar diverses províncies i fer frontera amb el Tadjikistan. Aleshores va ser una presa sense precedents des de la caiguda del règim al 2001.

També et pot interessar

stats